Kutatók éjszakája: csodák a SZTAKI-ban

ENIACKét év kihagyás után idén ismét megnyitja a kapuit a látogatók előtt a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) a Kutatók éjszakáján, szeptember 30-án.

Az eseményen az érdeklődők több új robotikai alkalmazást is kipróbálhatnak, megtekinthetik az elmúlt 30 év legendás magyar számítógépeit vagy akár virtuális utazást tehetnek a Vaskori Duna Út helyszínein. Az intézet egymáshoz közeli, Kende utcai és Lágymányosi utcai épületeiben összesen ötféle bemutató várja az érdeklődőket. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, amit a Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán lehet megtenni.

A gazdag programkínálatban egyebek mellett interaktív bemutatóval kísért előadás hangzik el az öregedés órákról, azaz olyan mesterséges intelligencia eszközökről, amelyek alkalmasak a biológiai életkor meghatározására. A beharangozó szerint a SZTAKI nyáron átadott új Innovációs és Demonstrációs Terében a látogatók kipróbálhatják a portrérajzoló robotot, egy másikkal közösen szerelhetnek össze egy alkatrészt, de látható lesz majd pakoló, mozaikdarabokat összerendező és egy különleges gépkiszolgáló robot is.

A múltból a jövőbe elnevezésű hardvertörténeti kiállításon az elmúlt harminc év fejlesztései közül mutatja be a fontosabb mérföldköveket Manno Sándor fejlesztőmérnök. A látogatók emellet virtuális utazást tehetnek a Vaskori Duna Út projekt hazai és külföldi helyszínein a SZTAKI eLearning Osztálya által fejlesztett többnyelvű okostelefonos alkalmazással.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Energiatudatos létesítményüzemeltetés

sze szept 21 , 2022
Az energiatudatosság és az energiatudatos létesítményüzemeltetés talán sosem volt még annyira fókuszban, mint napjainkban. Nem egy időszakos trendről van szó, ugyanis minden jel arra utal, hogy a környezettudatos és fenntartható facility management jelentősége drasztikusan növekedni fog a jövőben. Az ingatlangazdálkodó szakemberekre ezzel párhuzamosan mind nagyobb nyomás nehezedik, hiszen egyre több […]
energiatudatos-megoldasok a letesitmenyuzemeltetesben