Kúria – csapás a szerzői jog mindenekfelettiségére

tapsA Kúria döntött a Pfv.IV.20.133/2016. számú ügyben, amely az internetszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségével foglalkozik. Az ügyben az alperes egy internetszolgáltatóval szemben nyújtott be keresetet, amelyben adatszolgáltatást igényelt a szolgáltatóval szerződéses kapcsolatban lévő előfizetők személyes adatairól, konkrétan a nevük és címük kiadását kérve. Alperes a szerzői jogi törvényre hivatkozott: „a szerző az (1) bekezdés d) pontjában meghatározott igényt [azaz adatszolgáltatási igényt] azzal a személlyel szemben is támaszthatja, aki az a)–c) pontokban meghatározott személyek állítása szerint közreműködött a jogsértéssel érintett dolgok előállításában és terjesztésében, illetve a jogsértéssel érintett szolgáltatások nyújtásában.”

Az alperes érvelése szerint az ip-címek „mögött lévő személyek” filmalkotásokat töltöttek le és osztottak meg at interneten, amihez „alperes pedig kereskedelmi mértékben nyújtja e személyeknek, mint szerződéses ügyfeleinek a jogsértés elkövetéséhez az internetszolgáltatást.” A bíróság hivatkozva az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 6. § (1) és (5) bekezdésére, továbbá az Elker.tv. 13/A. § (6) bekezdésére megállapította, hogy az internetszolgáltató az ügyfél hozzájárulása nélkül jogszerűen nem adhatja ki annak személyes adatait, az Szjt, objektív szankciói ehhez képest nem minősülnek speciális szabálynak, továbbá „a szerzői jogi igény érvényesítésének érdekében a személyes adatok védelméhez fűződő jog korlátozása nem áll arányban.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Jönnek a Canon új multifunkciós monokróm plotterei

vas máj 29 , 2016
ShareTweetPinShareA Canon négy új monokróm, nagy formátumú nyomtatót mutatott be, amelyek az Océ PlotWave 345, 365, 450 és 550 típusjelzést viselik. A kifejezetten az építészet, gépészet és építőipar területén, illetve a feldolgozóiparban való használatra készült, nagy teljesítményű PlotWave-eszközökkel egyszerűen lehet nagy mennyiségű műszaki dokumentumot is feldolgozni. A legújabb Océ PlotWave-sorozat […]

És még ez is...