A japán whisky egyik legizgalmasabb felfedezése a világ ital kultúrájának. Bár a whisky eredetileg a skót, ír és amerikai hagyományokhoz köthető, a 2000-es évek óta a japán whiskyk jelentős elismerést vívtak ki a nemzetközi versenyeken elért eredményeik által.
Az autentikus japán whisky-ket tiszta, harmonikus ízvilág, egyedi stílus jellemzi, ami a japánokra jellemző aprólékos gondosságú elkészítési folyamatoknak köszönhető.
A Drinkmix whisky kínálatában olyan japán különlegességek is elérhetőek, amik a klasszikus Coffey lepárló technológiával készülnek.
Miért különleges a japán whisky?
A japán whisky egyedülálló íz profilja, precíz gyártási folyamata és természet ihlette megközelítése miatt számít világszerte különlegesnek. Gyakran a skót whiskykhez hasonlítják, mivel maga a gyártás technikája a skót hagyományokra épül.
Ám a japán whisky-gyártók természetesen saját kultúrájuk elemeit is hozzá illesztették a készítés folyamatába, amitől egyedivé váltak. A helyi alapanyagok használata, és a klimatikus viszonyok mellett a Mizunara, vagyis a japán tölgyfahordó adta különleges érlelési folyamatok is biztosítják az egyediségüket.
A japán whisky eredete
A japán whisky története az 1920-as években kezdődött, amikor Masataka Taketsuru Skóciában tanulmányozta a whisky lepárlást. Miután visszatért Japánba, Tori Shinjiro-val társulva 1923-ban megalapította Japán első whisky lepárlóját, a Yamazaki-t. Itt készült japán első whiskyje a Suntory. Taketsuru később saját céget alapított, mely a mára szintén világhírű Nikka Whisky néven ismert.
A főzdék eltérő stílusa
A különböző japán főzdék eltérő stílusú italokat készítenek, melyek különbözősége főként a helyi alapanyagokban és a készítési, érlelési technikákban rejlik.
A Suntoryra a finoman kiegyensúlyozott, elegáns ízvilág jellemző. Gyakran használják a Mizunara tölgyet, amitől igazán egzotikus, fűszeres, fás és virágos jegyeket kap az ital.
A Nikka stílusjegyei karakteresebb, füstösebb skót ízvilágot mutatnak, ami a hagyományos Coffey lepárló technológiának köszönhető. Kínálnak lágyabb változatokat is, amikben a komplexebb gyümölcsös, fűszeres zamatok dominálnak.
Az Akashi a tradicionális ízeket hangolja a modern fogyasztói igényekhez: könnyedebb, édesebb stílus.
Izgalmas a Togouchi története: vasúti alagútban történik az érlelés, ahol konstans a hőmérséklet és a páratartalom. Különlegessége még, hogy az érlelést sake hordókban fejezik be. Lágy és elegáns ízei a skót, kanadai ízvilágot idézi.
Az Enso stílusára a kortárs letisztultság jellemző. Gyümölcsös aromái ideálisak a koktélokhoz. A Kurayoshi különlegessége a Japán Alpok kristálytiszta vizének természetközeliségében rejlik, ami sima és lágy ízekkel társul.
Az eltérő stílusú főzdék választékából mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetszőt, legyen az füstösebb, édesebb vagy gyümölcsösebb ízvilág. De azért, hogy megkóstold a legjobb japán whiskyket, nem kell Japánba utazni, elég a webáruház kínálatából szemezgetni.