Különlegességek a felkelő nap országából

drinkmix.hu

A japán whisky egyik legizgalmasabb felfedezése a világ ital kultúrájának. Bár a whisky eredetileg a skót, ír és amerikai hagyományokhoz köthető, a 2000-es évek óta a japán whiskyk jelentős elismerést vívtak ki a nemzetközi versenyeken elért eredményeik által.

Az autentikus japán whisky-ket tiszta, harmonikus ízvilág, egyedi stílus jellemzi, ami a japánokra jellemző aprólékos gondosságú elkészítési folyamatoknak köszönhető.

A Drinkmix whisky kínálatában olyan japán különlegességek is elérhetőek, amik a klasszikus Coffey lepárló technológiával készülnek.

Miért különleges a japán whisky?

A japán whisky egyedülálló íz profilja, precíz gyártási folyamata és természet ihlette megközelítése miatt számít világszerte különlegesnek. Gyakran a skót whiskykhez hasonlítják, mivel maga a gyártás technikája a skót hagyományokra épül.

Ám a japán whisky-gyártók természetesen saját kultúrájuk elemeit is hozzá illesztették a készítés folyamatába, amitől egyedivé váltak. A helyi alapanyagok használata, és a klimatikus viszonyok mellett a Mizunara, vagyis a japán tölgyfahordó adta különleges érlelési folyamatok is biztosítják az egyediségüket.

A japán whisky eredete

A japán whisky története az 1920-as években kezdődött, amikor Masataka Taketsuru Skóciában tanulmányozta a whisky lepárlást. Miután visszatért Japánba, Tori Shinjiro-val társulva 1923-ban megalapította Japán első whisky lepárlóját, a Yamazaki-t. Itt készült japán első whiskyje a Suntory. Taketsuru később saját céget alapított, mely a mára szintén világhírű Nikka Whisky néven ismert.

A főzdék eltérő stílusa

A különböző japán főzdék eltérő stílusú italokat készítenek, melyek különbözősége főként a helyi alapanyagokban és a készítési, érlelési technikákban rejlik.

A Suntoryra a finoman kiegyensúlyozott, elegáns ízvilág jellemző. Gyakran használják a Mizunara tölgyet, amitől igazán egzotikus, fűszeres, fás és virágos jegyeket kap az ital.

A Nikka stílusjegyei karakteresebb, füstösebb skót ízvilágot mutatnak, ami a hagyományos Coffey lepárló technológiának köszönhető. Kínálnak lágyabb változatokat is, amikben a komplexebb gyümölcsös, fűszeres zamatok dominálnak.

Az Akashi a tradicionális ízeket hangolja a modern fogyasztói igényekhez: könnyedebb, édesebb stílus.

Izgalmas a Togouchi története: vasúti alagútban történik az érlelés, ahol konstans a hőmérséklet és a páratartalom. Különlegessége még, hogy az érlelést sake hordókban fejezik be. Lágy és elegáns ízei a skót, kanadai ízvilágot idézi.

Az Enso stílusára a kortárs letisztultság jellemző. Gyümölcsös aromái ideálisak a koktélokhoz. A Kurayoshi különlegessége a Japán Alpok kristálytiszta vizének természetközeliségében rejlik, ami sima és lágy ízekkel társul.

Az eltérő stílusú főzdék választékából mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetszőt, legyen az füstösebb, édesebb vagy gyümölcsösebb ízvilág. De azért, hogy megkóstold a legjobb japán whiskyket, nem kell Japánba utazni, elég a webáruház kínálatából szemezgetni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Minden, amit az AEON MINING-ről tudni érdemes

ked nov 26 , 2024
Az AEON MINING lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy naponta akár kétezer dollárt keressenek. Az AEON MINING alapítója 1961-ben született Angliában, Londonban. Juan Ball szegény családból származott, de az egyetem elvégzése után egy tőzsdén dolgozott. Amikor egy véletlen folytán egy ügyféllel a Bitcoin (BTC) értékéről beszélgetett mélyen megragadta annak értéke. […]
AEON MINING

És még ez is...