KSH: hasít az infokommunikációs ágazat

Az információ, kommunikáció ágazat vállalkozásai 776 milliárd forint árbevételt értek el idén az első negyedévben, 7,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legnagyobb súlyt jelentő információtechnológiai szolgáltatás és az információs szolgáltatás ágazatok vállalkozásainak együttes árbevétele 15,3 százalékkal 337 milliárd forintra emelkedett. A távközlési ágazat vállalkozásai az előző évinél 2,1 százalékkal több, 298 milliárd forint árbevételt realizáltak. A KSH adatai szerint az első negyedév végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,8 millió – az egy évvel korábbival közel azonos – volt. A havidíjas előfizetések száma háromszázezerrel emelkedett, aránya 67 százalékra nőtt. A feltöltőkártyás előfizetések számának nyolc éve tartó visszaesése tovább folytatódott, egy év alatt 248 ezerrel csökkent. Ebben szerepet játszott a feltöltőkártyás előfizetések ellenőrzéséről szóló, 2017 elején életbe lépett hatósági rendelet, ami előírja a kötelező adategyeztetést. Idén az első negyedévben a magyar mobilhálózat adatforgalma 73 petabyte-ra emelkedett. Az összes adatforgalom 92 százaléka már 4G/LTE-rendszeren, 5,8 százaléka 3G/UMTS-rendszeren keresztül zajlott, 2,2 százaléka pedig GPRS4 (csomagkapcsolt adatátvitel) adatforgalom volt.

Az első negyedévben mobilhálózatból összesen kétmilliárd hívást indítottak, négy százalékkal többet, mint az előző évben. A mobiltelefonálással töltött összes idő (5,9 milliárd perc) 7,8 százalékkal emelkedett. Egy mobilelőfizetésre átlagosan napi 5,5 perc beszélgetés jutott. A KSH közölte: a vezetékes fővonalak száma stagnált, a negyedév végén 3,1 millió volt. Száz lakosra 32 vezetékes fővonal jutott. Az üzleti fővonalak száma 8,4 százalékkal csökkent, arányuk 13 százalék volt. Az egyéni előfizetők száma gyakorlatilag nem változott, és már hozzájuk tartozott a vezetékes vonalak 87 százaléka. A vezetékes hálózatból indított hívások száma 18 százalékkal kevesebb, időtartama tizenkét százalékkal rövidebb volt, mint tavaly az első negyedévben. Azt is kiemelte a KSH, hogy az internetpiac dinamikus bővülése folytatódott az első negyedévben. Az internet-előfizetések száma a negyedév végén tízmillió volt, négy százalékkal nőtt. A piac koncentráltsága magas, az előfizetések több mint 96 százaléka tíz szolgáltatóra jutott. Az internetelőfizetések nyolcvan százalékát egyéni, húsz százalékát üzleti szerződések adták. Az internet-hozzáférési szolgáltatások nettó árbevétele folyamatosan nő, az idei első negyedév változása számottevően meghaladta az előfizetésszám bővülését. A hatvanhat milliárd forintos árbevétel folyó áron tizenkét százalékkal több volt az egy évvel korábbinál, és több mint fele mobilinternet hozzáférési szolgáltatásból származott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A cégek alig 40 százaléka tárolja biztonságosan adatait

sze jún 26 , 2019
Az európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) vállalatok átlagosan kevesebb mint negyven százaléka kezeli jól és tárolja biztonságosan adatait, illetve hasznosítja jól a bennük lévő információkat — derül ki egy friss felmérésből. A vizsgálat szerint a cégek 42 százalékának nincs megfelelő adatkezelési stratégiája, és tízből csak négy vállalat közölte magabiztosan, hogy […]

Friss, ropogós