KSH: “csak” 2900 informatikus hiányzik

tapsMagyarországon mintegy ötvenezer betöltésre váró álláshely volt az idei első negyedévben, egyes ágazatokban, illetve régiókban már komoly munkaerőhiány alakult ki. A betöltetlen állások aránya az információ és kommunikáció nemzetgazdasági ág vállalkozásainál, száma pedig a feldolgozóiparban volt a legmagasabb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett statisztikai tükör elemzése szerint. Az első negyedévében a nemzetgazdaság legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásainál 36 ezer, a költségvetési intézményeknél 14 500 állás várt betöltésre.

A versenyszférában ez év első negyedévében száz álláshelyre 1,7 olyan álláshely jutott, amelynek betöltése érdekében a cégek lépéseket tettek, vagy terveztek tenni a közeli jövőben – közli az összegzés. A betöltetlen állások aránya az információ és kommunikáció nemzetgazdasági ág vállalkozásainál volt a legmagasabb, 3,5 százalék, (2900 álláshely), míg a második helyre az üres álláshelyek 2,4 százalékos arányával az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység került.

Vélemény
gjÉrdemes összevetni ezt a 2900 fős hiányt azzal, milyen számokat vizionálnak a “szakemberek”. A már-már józan tízezres létszámhiánytól, a teljesen elborult százezres betöltetlen állásig terjed a paletta. A kérdés csupán az, hogy ha e tekintetben ekkora blődségeket képesek mondani a “szakma” nagyágyúi, akkor nem tévednek-e legalább ekkorát, amikor például az internet magyar jövőjét tervezgetik, vagy az internet áfáját farigcsálják, vagy akkor, amikor a magyar oktatást szeretnék megreformálni azért, hogy elegendő, és persze jó olcsó informatikus álljon a rendelkezésükre.
-szerk-

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Egyre többen választják a digitális kábel-, vagy IPTV-t

vas júl 31 , 2016
Az NMHH jelentése szerint júniusban, a televízió-műsorokra előfizetők 73,3 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat. A digitális előfizetéseken belül júniusban 1,377 millióról 1,390 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 901 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 106 ezer […]
televízió