Kroes: Európát is visszavetheti az internetadó

Neelie Kroes

Neelie Kroes

Neelie Kroes kedden ismét megerősítette, hogy a gyakorlatban működésképtelennek, következményeiben és kihatásaiban pedig károsnak ítéli a magyarországi internetadót, mint ami szerinte az európai növekedési kilátásokra is kiható negatív precedenst teremthet. Az EU digitális politikai biztos véleményét szóvivője tolmácsolta a Bizottság déli sajtóértekezletén. Kroes a hétvégén több twitteres üzenetében is támogatásáról biztosította az internetadó ellen tüntetőket, és szóvivője, Ryan Heath kedd délben megerősítette, hogy főnöke a jövőben is ki fog állni az új magyar adó miatt tiltakozók mellett.

Kroes szóvivője szerint az internetadó ötletének van „specifikusan magyar”, és van általánosabb vetülete is. Az előbbi lényege, hogy a bejelentett intézkedés úgymond „újabb eleme egy zavaró cselekvés-sorozatnak”, amellyel Magyarországon egyfelől szabadságot korlátoznak, másfelől nem mutatható ki mögöttük érdemi gazdasági vagy társadalmi érdek. Az általánosabb kihatást tekintve Heath emlékeztetett arra, hogy Európa esélye a válságból való kilábaláshoz egyebek között a mielőbbi, mind teljesebb digitalizációban van. A magyar példa káros precedenst teremthet, ami negatívan befolyásolhat már országokat is, összkihatásában pedig károsíthatja az európai gazdasági növekedés feltételrendszerét — írja a bruxinfo.eu.

Ráadásul – tette hozzá – a gyakorlatban a leendő adó igazából nem is tud majd rendesen működni. „Nem működhet, mert ez egy egyoldalú intézkedés egy globális termékkel szemben”, amelynél a megadóztatni akart adatforgalom hatalmas arányú állandó növekedésben van, és ennyiből tényleges mértéke kiszámíthatatlan. “Jó eséllyel az egész jókora káoszba fog fulladni” — mutatott rá.

Arról a magyar kormányzati szándékról, hogy a leendő törvényben határt szabnak majd az egyénekre és cégekre eső adóterheknek, Heath úgy vélte, hogy ez csak az Orbán-kormány szokásos törvényalkotó, adókivető taktikai sémáját követi. Merthogy eddig is az volt a jellemző, hogy a magyar kormány előbb bejelentett valami nagyon drasztikus – adózási, jogalkotási – intézkedést, majd az előre látható tiltakozásokra válaszul egyes pontjaiban kipárnázta azokat, amivel a tiltakozók hangja is nagy többségében elhalványult. Kroes azonban úgy véli, hogy ez az ügy túlságosan is fontos ahhoz, hogy néhány enyhítő kormányzati intézkedés láttán megszűnjenek a bírálatok – jelentette ki Ryan Heath.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.