Kraftwerk: éledezik a német elektrotechnikai és villamosipar

erőmű, vezérlőpultA belföldi kereslet növekedése már a fellendülés jeleit vetíti előre a német elektrotechnikai és villamosgép-iparban az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V. (ZVEI) legfrissebb felmérése alapján.

A ZVEI felmérése alapján a belföldi kereslet növekedése júniusban szinte teljes egészében kiegyenlítette a külföldi kereslet csökkenését és így összességében az ágazat megrendelései csak elenyésző mértékben csökkentek az áprilisban és májusban tapasztalthoz képest. Júniusban az ágazat megrendelései meglepően kismértékben, 1,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, ami annak volt köszönhető, hogy a belföldi megrendelések 33,2 százalékkal növekedtek éves bázison, a külföldi megrendelések pedig 23,4 százalékkal csökkentek, kisebb mértékben a májusi 30 százalékos éves csökkenésnél. A külföldi megrendeléseken belül az euróövezetből júniusban 1,8 százalékkal csökkentek a német villamosgép-ipar megrendelései, a világ többi részéről pedig 32,7 százalékkal. A belföldi megrendelések júniusi növekedése elsősorban a mérés- és automatizálási eszközök, berendezések és rendszerek, valamint villanymozdonyok, illetve akkumulátorok megrendeléseinek volt köszönhető. Az év első felének az összesített eredménye alapján az ágazat megrendelései 9,8 százalékkal maradnak el a 2019 első fél évitől.

“Az üzleti hangulat tovább javult júniusban az ágazatban” – foglalta össze a felmérés megállapításait Peter Giehl, a ZVEI konjunktúra szakértője, hozzátéve, hogy “elsősorban a kilátások megítélése javult, melynek mutatója február óta most került első alkalommal pozitív tartományba”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy aktuális helyzetüket változatlanul negatívan értékelik az ágazatban a gazdasági szereplők, az összesített üzleti hangulati mutató ezért továbbra is negatív, még ha az előző havinál kisebb mértékben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ár-érték arány: elégedettek vagyunk a hírközlési hálózatokkal

sze aug 12 , 2020
Összességében elégedettek a fogyasztók a hazai hírközlési hálózatokkal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elmúlt év végi piackutatása szerint. A vizsgálat szerint az általános elégedettséget jól mutatja, hogy mindegyik internetes vagy televíziós szolgáltatás egy 100 pontos skálán legalább 80 pontot ért el. A háztartásokban az elégedettségi rangsor elején olyan tényezők […]
router