KPMG: minimálisra csökken az Uber versenyelőnye az uniós döntés következtében

Az Uber versenyelőnye minimálisra csökken az Európai Bíróság szerdai ítélete következtében, amely szerint az internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó cégnek a taxi szolgáltatókkal azonos szabályoknak, engedélyezési eljárásoknak és biztosítéki követelményeknek kell megfelelnie – hívták fel a figyelmet a KPMG szakértői.

Szimler Gergő, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda ügyvédje a közleményben kifejti: az ítélet végérvényesen azt jelenti, hogy az Uber a jövőben kizárólag az adott tagállami, helyi szabályozás által előírt jogosítványok és engedélyek birtokában végezheti a tevékenységét. A döntés az EU tagállamokban kivétel nélkül mindenhol érvényes, de a személyszállító fuvarozókra vonatkozó konkrét szabályok tagállami, de akár városi szinten is különböznek. Kiemelte: Budapesten ez a fix fuvardíj mellett a kötelező vizsgákat, az autókra vonatkozó minőségi előírásokat és a kötelező sárga szín alkalmazást is jelenti, de a cég versenyelőnye azokban az országokban is minimálisra csökken, ahol nem ennyire szigorú a szabályozás.

Közölték: az Uber az ítélet után sok helyen döntési helyzetbe kerül, nem kizárt, hogy további országokban is visszavonulót fújnak. Ez csak azokra a szolgáltatás kategóriákra vonatkozik, amelyekben az Uber nem az újonnan kötelezővé vált feltételek szerint működött. Az EU-ban az elmúlt időszakban az Uber már főként azokat az almárkáit erősítette, amelyek tényleges taxiszolgáltatásként üzemelnek. A mostani döntés ez utóbbi szolgáltatásokat természetesen nem érinti – írták. Az Uber a mostani döntéstől függetlenül olyan új felhasználói igényeket teremtett, amit ha egy szolgáltató nem tud követni, akkor hátrányba kerül azokon a piacokon, ahol a szabályozás nem erősen korlátozó. Ez látható a magyar piacon is, hiszen Budapesten mára alapfunkció lett a mobilos rendelés mellett a mobil applikáción keresztüli kártyás fizetés és a kocsikövetés is – mondja Boros Árpád a KPMG közlekedési és gyártási szakértője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Invitel kutatás a sportnézési szokásainkról: a világversenyek alkalmával egyből szurkolóvá szakértővé válunk II.

szo dec 23 , 2017
Szívesen osztjuk meg a sporttal kapcsolatos véleményünket, de csak akkor, ha éppen felkapott témáról van szó – derült ki az Invitel sportnézési kutatásából. Mindannyian ismerjük azt a jelenséget, amikor egy fontosabb meccs idején megtelik a hírfolyamunk „Gól!”; „Szép volt!” és ehhez hasonló bejegyzésekkel – így, ha nem is volt alkalmunk […]