Közeleg az 5G, felfutóban a mobil IoT

Egy friss vizsgálat szerint a mobilhálózatokon működő dolgok internete, azaz a celluláris IoT kapcsolatok számára vonatkozó 2017-es előrejelzés óta történt komoly változások hatására a mostani prognózisban közel megkétszereződött a várható mobil IoT kapcsolatok száma, és 2023-ra előreláthatólag eléri a 3,5 milliárdot. Ezt a növekedést elsősorban a Kínában zajló nagy léptékű fejlesztések eredményezhetik, és az új mobil IoT technológiák, mint például NB-IoT és Cat-M1 táplálják, lehetővé téve a szolgáltatók számára a hatékonyság javítását, az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások színvonalának emelését. A mobilszolgáltatók világszerte több mint 60 mobil IoT hálózatot helyeztek már üzembe ugyanazt a mögöttes LTE hálózatot használva ezen technológiákhoz, számos felhasználási célra. Észak-Amerikában elsősorban logisztikai és flottakezelési célokra, míg Kínában az okos városok és az okos mezőgazdasági megoldások működtetéséhez használják.

Idén sor kerül az 5G kereskedelmi bevezetésére

Az 5G átvételében várhatóan Észak-Amerika jár majd az élen, valamennyi nagyobb amerikai mobilszolgáltató már 2018 vége és 2019 közepe között tervezi az 5G bevezetését. 2023 végére Észak-Amerikában a mobil előfizetések közel fele várhatóan 5G-re szól majd. Ugyanez a szám Észak-kelet Ázsiában 34 százalék és Nyugat-Európában várhatóan 21 százalék körül alakul. Globális szinten az 5G kereskedelmi beindítása 2020-tól várható. Előrejelzések szerint az 5G előfizetések száma meghaladhatja az egymilliárdot 2023 végére, tehát az összes mobil előfizetés 12 százaléka már 5G-s lesz. A mobil adatforgalom az előrejelzett időszak alatt várhatóan nyolcszorosára nő, és elérheti a havi 107 exabyte (EB) mennyiséget – ez annyi, mintha a világ összes mobil előfizetője tíz órán keresztül közvetítene élőben HD minőségű videót. 2023-ra a világ mobil adatforgalmának mintegy húsz százaléka várhatóan már 5G hálózatokon keresztül bonyolódik. Ez a jelenlegi 4G/3G/2G forgalom másfélszeresének felel meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Mastercard a biometrikus azonosítás használatát szorgalmazza

ked jún 26 , 2018
A MasterCard mindent megtesz annak érdekében, hogy a digitális vásárlás minden területén magas szintű biztonságot teremtsen a felhasználók számára — közölte Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. Ezért vezették be az MDES (Mastercard Digital Enablement Service) technológiát a digitális fizetéseknél, amely biztosítja, hogy a kereskedő terminálja és […]