Köszönjük EU: robotsebészeti eszközzel műthetnek az onkológiai klinikán és a dél-pesti kórházban

robotsebészUniós támogatással világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós közölte, a megítélt támogatás száz százalékos finanszírozást biztosít az 1,3 milliárd forint értékű projektnek. A robotsebészeti technológia magyarországi megjelenésére húsz éve vár a szakma, több szakmai terület – urológia, nőgyógyászat, tüdősebészet, fej-nyaki sebészet – használhatja a világszínvonalú berendezést.

Tenke Péter, a Dél-Pesti Kórház urológiai osztályának vezetője a berendezést bemutatva elmondta: a robotsebészetet húsz éve alkalmazzák a gyógyításban világszerte, eddig ötmillió beteget operáltak ilyen módszerrel. Megjegyezte: a robotsebészetben folyamatos az innováció, 2250 szabadalmat fogadtak el és 1500 új szabadalom vár befogadásra. Elmondta, a sebész négy robotkarral dolgozik, ezek olyan eszközöket mozgatnak, amelyek végződései jóval meghaladják az emberi csukló mozgáslehetőségét, így sokkal precízebb beavatkozás végezhető. A műtéti terület 10-15-szörösre nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Rendszeresen adóellenőrzik Kínában a hírességeket

pén okt 22 , 2021
ShareTweetPinShareRendszeres adóellenőrzésnek vetik alá Kínában a hírességeket és a közösségi média influenszereit, miután az elmúlt években több kínai sztárt kaptak adócsaláson a hatóságok – számolt be a China Daily. A kínai adóhatóság még szeptemberben közzétett közleménye szerint a rendszeres átvilágítások célja, hogy „egészséges környezet” megteremtését mozdítsák elő a szórakoztatóiparban. A […]
Fan Ping-ping (Fan Bingbing)

És még ez is...