Kormányzati informatika: jön a kánaán

A konszolidációs időszak után erőteljes fejlesztési folyamat indult a kormányzati informatikában – mondta vályi-nagy, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős államtitkára. Kiemelte: az elmúlt években sikerült állami tulajdonban lévő, nagy teljesítményű gerinchálózatot létrehozni. A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat száz százalékban kiszolgálja a közigazgatást, a korábbinál lényegesen nagyobb kapacitást biztosít és védelmet nyújt a külső támadásokkal szemben – mutatott rá az államtitkár. Hozzátette: az évi mintegy százmilliárd forintos kormányzati informatikai kiadásokat 2010-hez képest csaknem harminc százalékkal, mintegy harmincmilliárd forinttal csökkentették. A kormány elfogadta a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiát, amely meghatározza azokat a területeket, célokat, amelyeket a következő hét évben meg kívánnak valósítani. Ehhez a programhoz jelentős összegű forrás áll majd rendelkezésre, a tervek szerint 350 milliárd forintos lesz az uniós keret, amely háromszorosa a 2007-2013-as időszak keretének – összegezte Vályi-Nagy Vilmos.

Február végén lezárul egy 2,85 milliárd forintos, uniós támogatású informatikai fejlesztés, aminek eredményeképpen olyan felhő szolgáltatás indul kormányzati és közigazgatási intézmények számára, amellyel lehetőség nyílik virtuális szerver igénybevételére. A szolgáltatás márciustól élesben is elindul – jelentette ki Szabó Zoltán Attila, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. vezérigazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kína: vízsugaras nyomtatóé a jövő

csü febr 20 , 2014
Vízsugaras nyomtatóval lepték meg a világot az északkelet-kínai Csilin Egyetem vegyészei. A hagyományos nyomtatókhoz hasonlóan az új eszköz is üres lapokkal dolgozik, de tinta helyet vízzel festi meg azokat. A kutatócsoport vezetője, Csang Hsziao-an szerint az így kapott szövegek 22 órán belül eltűnnek, ugyanakkor rámutatott, hogy a kinyomtatott oldalak negyven […]