Korai iskolaelhagyás: okosítják a KRÉTA-rendszert

KrétaAz Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában működő szakképző iskolákban május 1-je óta használják a korai iskolaelhagyás megelőzésére kidolgozott informatikai programot, az úgynevezett Early School Leaving (ESL) rendszert. Az ESL-modul fejlesztése mintegy 200 millió forintból valósult meg. Az ESL rendszer a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) részeként működik, jelző rendszerként funkcionál, amely folyamatosan nyomon követi a diákok teljesítményét jegyeik alapján és figyeli az igazolt és igazolatlan hiányzások számát is. Amennyiben a tanuló teljesítménye elkezd romlani, rohamosan emelkedik az igazolatlan hiányzások száma, akkor az ESL automatikus üzenetet küld az adott tanuló osztályfőnökének és a szülőknek is. Mindez pedig azért fontos, mert ha a problémát időben észlelik, még megakadályozható a diákok lemorzsolódása. Az iskolaelhagyás hátterében állhatnak személyes és családi gondok, de akár tanulási nehézségek is. Az ESL részletesen, tantárgyakra, hónapokra lebontva mutatja be az egyes tanulók tanulmányi eredményeit, az adatok alapján arról is tájékoztatja az osztályfőnököket és az iskola vezetését, hogy mely tanulók milyen mértékben vannak kitéve a korai iskolaelhagyás veszélyeinek. A program egyelőre csak a szakképző iskolákban elérhető, most zajlanak a tárgyalások a modul bevezetéséről a köznevelésben – ismertette a helyettes államtitkár.

Az Európai Unió az Európa 2020 stratégiájában célul tűzte ki, hogy a korai iskolaelhagyók arányát uniós szinten 10 százalék alá csökkentik, Magyarországon is ennek szellemében döntöttek az ESL-rendszer bevezetéséről. Annak ellenére, hogy a 2017-2018-as tanévben a korai iskolaelhagyók száma Magyarországon az előző tanévhez képest csökkent, azonban a tanulók 12 százaléka még mindig végzettség nélkül lép ki az iskolarendszerű képzésekből.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Internetelőfizetés: 11 százalékkal csökkentek tavaly az árak

vas máj 12 , 2019
ShareTweetPinShareTavaly 11 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-előfizetések árai, elsősorban az internetáfa öt százalékra csökkentésének hatására – ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb, a távközlési szolgáltatások árairól és piaci kínálatáról szóló elemzéséből. Az elemzés szerint az internetáfa csökkentésével a legnagyobb szolgáltatóknál […]

És még ez is...