Könyvkereskedelem: a kalózpéldányok sokat ártanak

A Die Presse cikke szerint a kiadókra és a kereskedőkre ugyanaz a veszély leselkedik, mint a zeneiparra, miután a világhálón ingyen is le lehet tölteni a legtöbb kasszasiker könyvet. Az interneten a múlt év végén mutatkozott be egy letöltő honlap, amelyen már 38 ezer főként német nyelvű regény hozzáférhető. Havonta állítólag másfél millió kötethez jutnak hozzá ily módon az érdeklődők. A kereslet akkora, hogy az üzemeltető korlátot szabott: naponta csupán 150 letöltést engedélyez, és hogy a választékot szélesíthessék, a jövő hónaptól a bejegyzett felhasználóknak 10 eurót kell fizetniük, cserében három hónapon keresztül tetszés szerint válogathatnak a művek között. A szerver valahol Ukrajnában működik. A német jogosultak megbízták a szerzői jogsértések felderítésével foglalkozó szervezetet (GVU – Gesellschaft zur Verfolgung von Urheberrechstverletzungen), hogy lépjen fel a honlappal szemben. Utóbbi szervezet – nem kis erőfeszítések árán – már térdre kényszerítette a Kino.to-t, a dél-csendes-óceáni Tongán bejegyzett kalózoldalt, amely a német nyelvterület legnépszerűbb filmmegosztójának számított, napi több százezer látogatóval. A tongai hatóságok nem voltak hajlandók segítséget nyújtani az illegális tevékenység felszámolásához, de a rendőrség végül több házkutatást hajtott végre Németországban, Spanyolországban, Franciaországban és Hollandiában, és így kézre kerítette az oldalt üzemeltető csoport több tagját, akiket azóta szabadságvesztésre ítéltek — írja a hamísítasellen.hu.

A könyvletöltéseket kínáló portált az osztrák lap nem nevezi nevén. Okultak abból, hogy előzőleg két újság ellen is büntetőeljárást kezdeményeztek a hatóságok, mondván: a weboldalról készített cikkekkel, az azokban való megnevezésével népszerűsítették az illegális oldalt az olvasóik körében, így részesként segítette a szerzői jogok megsértését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A ZTE Magyarországon fog javítani

sze szept 25 , 2013
Mobilkészülék-javító üzemet telepít Magyarországra a kínai ZTE telekommunikációs cég. A beruházás első ütemében év végéig ötven munkahelyet teremtenek. Csang Hsziaovei, a ZTE európai régiójának alelnöke elmondta, a jelenlegi beruházás egymillió eurót tesz ki, amelyet tízmilliósra terveznek bővíteni. Az alelnök egyben kiemelte: a ZTE hídszerepet kíván betölteni Magyarország és a kínai […]
ZX-81