Komoly stressz, ha nincs nálunk a mobilunk

Az ELTE TTK Etológia Tanszék vizsgálata szerint az emberekben az embertársaikhoz hasonló kötődés alakulhat ki mobiljaik felé.

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói legfrissebb kutatásukban arról számolnak be, hogy ha az emberektől akár csak egy rövid időre is elveszik a mobiljukat, viselkedésük és szívritmusuk elárulja idegességüket, még akkor is, ha ezt nem is veszik észre magukon. „A kutatásban 18-26 év közötti egyetemisták vettek részt, akik viselkedését videóra vettük, és folyamatosan mértük a szívritmusukat. A résztvevők felétől (egy megfelelő indokra hivatkozva) elvettük a mobiljukat és betettük egy szekrénybe, míg a résztvevők másik fele megtarthatta a mobilját”- magyarázta Konok Veronika, az Etológia Tanszék tudományos munkatársa, a kutatás vezetője. Ezt követően a résztvevőket három percre magukra hagyták, ami alatt bármit csinálhattak kedvük szerint, olvashattak, járkálhattak a szobában. A kutatók a videofelvételek és a szívritmus adatok elemzésén kívül még kérdőívekkel és pszichológiai tesztekkel is vizsgálták az alanyok stressz szintjét és érzelmeit.

A tesztalanyok viselkedését vizsgálva kiderült, hogy a mobilt nélkülöző egyetemisták gyakrabban vakaróztak vagy igazították a hajukat, ami jellegzetes „zavar-viselkedés”. Sőt, szívük is árulkodott szorongásukról: szívritmusuk olyan mintázatot mutatott, ami a stresszre jellemző, azaz a kötődés másik jelét, az elválasztáskor jelentkező szorongás élettani hatásait is megfigyelték a kutatók. Vizsgálták a résztvevők érzelmi szavakra adott reakcióit is, és azt találták, hogy intenzívebben reagáltak a magánnyal kapcsolatos szavakra (például „szakítás”, „veszteség”), ami arra utal, hogy a mobiljuktól megfosztott egyetemisták magányosabbakká váltak. „A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy az emberek kötődnek a mobiljukhoz, valahogy úgy, mint egy gyerek az anyát helyettesítő plüssmackóhoz vagy takaróhoz. A mobil is azáltal válik a kötődés tárgyává, hogy más fontos kapcsolatokat képvisel, helyettesít” – mondta Pogány Ákos, a tanszék kutatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Pályacsúcs: már több mint egymillió hordozott mobilszám van

szo márc 11 , 2017
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartása szerint 2017 februárjában átlépte az egymilliót a hordozott mobilszámok darabszáma Magyarországon – közölte a hatóság. A tájékoztatás szerint az NMHH kilencszázezer vezetékes és egymillió mobil hordozott telefonszámot tart nyilván. A közlemény kiemelte, a nem helyhez kötött 21-es kezdetű telefonszámok, valamint a 40-es […]
telefon