Komoly: hazugságvizsgálóval elemeznék a közösségi oldalak pletykáit

hazugsagxHazugságvizsgálót készít a közösségi oldalakon terjedő pletykák igazságtartalmának elemzésére öt európai egyetem és négy nagyvállalat közös kutatócsoportja. Azonosítani fogják azt is, vajon a hamis információ terjesztésére hozták-e létre a felhasználói a profilt az adott közösségi portálon. Az a cél, hogy a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők és más szervezetek hatékonyabban tudjanak az eseményekre reagálni. A projekt abból a kutatásból indult, amely a 2011-es londoni zavargások alatti közösségimédia-használatot elemezte. A kutatók Twitter-bejegyzéseket, egészségügyi fórumok hozzászólásait és a Facebookon közzétett, nyilvános kommenteket vizsgálják – tudósított a BBC hírportája az öt egyetem és négy nagyvállalat közreműködésével három éven át folyó munkáról. A kutatás nevét a görög mitológia egy alakjáról, Fámáról, a hírnév és a pletyka istennőjéről kapta — írja az MTI.

A kutatók négy kategóriába sorolják az internetes pletykákat: spekuláció, például a kamatok emelkedéséről; vita, amilyen többek közt az MMR-oltásról folyt; félretájékoztatás és hamis információ. A rendszer a forrásokat is osztályozza, hogy hitelességüket felmérje. A kategóriák között híroldalak, újságírók, szakértők, szemtanúk, közszereplők és a közösségi médiában automatikus bejegyzéseket létrehozó robotok is szerepelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Qualysoft: „Természet, Tudomány, Innováció“

pén febr 21 , 2014
Tegnap nyitott az UngArt galériában a „Természet, Tudomány, Innováció“ témájának szentelt kiállítás. Méhes Mártonnak, a Balassi Intézet igazgatójának és Szalay-Bobrovniczky Vincének, Magyarország ausztriai nagykövetének köszöntő beszédei mellett a Qualysoft Informatikai Zrt. vezérigazgatója, Oros Péter (képükön középen) beszélt a lehetőségek széles skálájáról a tudomány és a művészet összekapcsolásáról. Ugyancsak bemutatkozott a QualysmArt […]

Friss, ropogós