Koltay a Médiatanács elnöke

Koltay András NMHH (Foto: Nagy Gábor)Kilenc évre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának elnökévé választotta Koltay Andrást az Országgyűlés.

Koltayt december 4-i hatállyal nevezték ki az NMHH elnökének. Ezzel automatikusan a Médiatanács elnökjelöltje lett. A médiatörvény értelmében az Országgyűlésnek ezután harminc napon belül kellett megválasztania a Médiatanács elnökévé, ellenkező esetben megbízatása megszűnt volna. A Médiatanács elnöke nem választható újra, megbízatásának időtartama a hatóság elnöki megbízatásának időtartamához kötött. Az Országgyűlésnek azért kellett új elnököt választania, mert a posztot 2013 óta betöltő Karas Monika lemondott. Koltay 2002-ben szerezte jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol diplomája megszerzése után tanított is a polgári jogi tanszéken. 2018-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen egyetemi tanár, tanszékvezető, 2018 és 2021 között az intézmény rektora volt. 2009 és 2010 között a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának elnökségi tagja, 2010 és 2019 között az NMHH Médiatanácsának tagja.

A parlament egy új tagot is választott a Médiatanácsba. A Médiatanács új tagja Bartóki-Gönczy Balázs lett, aki az augusztusban elhunyt Hankiss Ágnes helyére választotta meg kilenc évre az Országgyűlés. A Médiatanács új tagja 2010-ben végzett a Pázmány Péter Egyetemen, majd francia nyelvű jogi képzéseken vett részt. 2011 és 2016 között projektmenedzserként, hírközlési jogi szakértőként dolgozott az NMHH-nál. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Az elnökkel együtt öt tagot számláló Médiatanács az NMHH önálló hatáskörű, az Országgyűlés felügyelete alatt álló szerve. (Amelybe eddig csak a kormánypárt jelöltjeit választották meg.*). Feladata egyebek mellett a médiatörvény, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló médiaalkotmány betartásának ellenőrzése. (Ehhez képest megalakulása óta segédkezik a kormányzattal kritikus sajtó elhallgattatásában: legutóbb például a Klubrádiót fosztották meg a frekvenciájától.*) A testület pályáztatja meg a rádiós frekvenciákat, felügyeli a rádió- és tévéműsorokat, ellenőrzi a médiaszolgáltatókkal kötött hatósági szerződések betartását.
*A -szerk- megjegyzései

A Médiatanács korábbi és jelenlegi elnökei és tagjai
Budai László
Hankiss Ágnes
Meszleny László
Szadai Károly
Karas Monika (elnök 2013–2021 között)
Szalai Annamária (elnök 2010–2013 között)
Auer János
Kollarik Tamás
Koltay András
Vass Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Telenor 5G: Még nem elég!

csü dec 16 , 2021
Országosan már több mint kétszáz bázisállomáson érhető el a Telenor 5G-szolgáltatása — közölte büszkén, már-már sugárzó elégedettséggel a távközlési társaság. Mint írják, az új technológiát használják is a szolgáltató ügyfelei: a hónapról hónapra növekvő 5G-n zajló adatforgalom 2021 októberében meghaladta a 35 ezer gigabyte-ot. A Telenor az 5G-szolgáltatást tarifacsomagtól függetlenül, […]
mobiltelefon-torony antenna

Friss, ropogós