Kiterjesztették a cenzúrát kínában

chatFolytatódik a kínai közösségi oldalak megtisztítása a “káros tartalmaktól” és pletykáktól, az újabb körben a százmilliók által használt kínai csevegőprogramokra összpontosítva. Csütörtökön a 600 millió regisztrált felhasználót jegyző Wechat azonnali üzenetküldő program tulajdonosa, a Tencent jelentette be, hogy a hatóságok felszólítására újabb körben vizsgálja meg felhasználói fiókjait. Ennek során – saját közlése szerint – a valótlan információk terjesztőire, a csalókra és a pornográf tartalmakat kínálókra csap majd le, s a Twitter és a csevegőprogramok képességeit vegyítő alkalmazás hivatalos, vagyis bárki által követhető fiókjaira koncentrál. A Wechat, mivel nem állami tulajdonú, kívül esik a kínai internetes cenzúrán, így pedig fokozott veszélyek forrását jelenti a kínai vezetés számára, amelyet a felhasználók töretlenül növekvő száma is fokoz. Az üzenetküldés maga cenzúrázott, a fiókok létesítése ugyanakkor az ország legnagyobb részében nem szabályozott, a hatóságok szerint így a csalók és más illegális tevékenységet folytatók könnyű terepe.

A kifejezetten a programra irányuló, más közösségi oldalakéhoz hasonló “megtisztító kampány” márciusban kezdődött, azóta több millió, prostitúcióval vagy illegális szerencsejátékkal kapcsolatos fiókot zártak be. A tisztogatásnak ugyanakkor számos politikai témákról cikkező, kifejezetten liberális szemléletű újság és blog is áldozatul esett, emellett újságírók, jogtudósok követését is ellehetetlenítették a cenzorok. A növekvő népszerűségű csevegőprogramok egyébként kifejezetten a cenzorok figyelmének középpontjába kerültek: július közepétől a világszerte 450 millió felhasználót jegyző japán Line és a 150 millió felhasználóval rendelkező koreai Kakao Talk programok elérését lehetetlenítették el. Akkor a lépésre nem adtak hivatalos magyarázatot a hatóságok, az információtechnológiai minisztérium csütörtökön azt jelentette be, hogy terroristák lehetséges szervezkedése miatt blokkolja a programokat — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Internetes vásárlás: óva int a NAV

pén aug 8 , 2014
Az interneten keresztül külföldről rendelt áruk fokozott ellenőrzésére hívta fel a figyelmet Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert a szellemi tulajdonjogot sértő árut megsemmisítik. Teleki József, a NAV Reptéri Főigazgatóságának főigazgatója csütörtökön a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a hatóságok visszatartják a vámkezelés során talált, feltehetően szellemi tulajdonjogot […]

Friss, ropogós