Kína fojtogatja a Google-t

mailA Gmail számos webcíme elérhetetlen volt Kínában az újév előtt – közölte a Great.Fire.org nevű, a szólás szabadságáért küzdő kínai székhelyű szervezet — írja az MTI. “Úgy vélem, a kormány most a Google további kínai jelenlétét próbálja megakadályozni, és korlátozni szeretné a külföldi piacát” – mondta a Great.Fire.org egyik álnevet használó tagja. “Képzelje el, hogy a Gmail felhasználói nem jutnak el a kínai ügyfelekhez. Sok külföldi így arra kényszerül, hogy elhagyja a Gmailt” – tette hozzá.

A Google által működtetett, a szolgáltatásainak valós idejű felhasználását jelző Transparency Report is kimutatta, hogy a Gmail forgalma rövid ideig szünetelt Kínában. A vállalat szingapúri szóvivője közölte, hogy ellenőrizték a szolgáltatást, és a saját oldalukon nem találtak meghibásodást. Június óta szinte valamennyi Google szolgáltatást blokkolták Kínában, de a múlt hétig a Gmail felhasználók az IMAP, SMTP és POP3 szerverek segítségével megkapták az üzeneteiket. Az Apple iPhone és a Microsoft Outlook applikációk segítségével is használni tudták a Gmailt.

Kína szoros ellenőrzés alatt tartja a világhálót, meghiúsítva minden, a kommunista párt tekintélyének rombolására irányuló kísérletet. Bírálói szerint Peking azért gyorsította fel tavaly a külföldi internetes cégek – így a Google – szolgáltatásainak blokkolását, hogy a világtól elzárt internetszolgáltatást hozzon létre. A Kínában működő cégek és a magánemberek számára az egyik legnépszerűbb megoldás a cenzúra megkerülésére a virtuális privát hálózatok (VPN) használata, ami akadálytalan hozzáférést biztosíthat a blokkolt oldalakhoz és szolgáltatásokhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

41 millió végrendelettel üzletel a brit kormány

hét jan 5 , 2015
Internetes adatbázisában a brit kormány elérhetővé teszi az elmúlt 150 év végrendeleteit, köztük olyan neves személyiségek végakaratát, mint Diana hercegnő vagy Winston Churchill néhai miniszterelnök. Az adatbázisban 41 millió végrendelet lesz elolvasható 1858-tól napjainkig, egyszerű embereké éppúgy, mint a brit történelem közismert személyiségeié, mint például Charles Dickens író, vagy Alan […]