Kihaltnak vélt patkósdevenért találtak Ruandában

denevérA természetvédők attól tartottak, már kihalt a súlyosan veszélyeztetett Hill-féle patkósdenevér, negyven év után azonban találtak egy példányt Ruandában.

A kis repülő emlős (Rhinolophus hillorum) továbbra is él Ruanda Nyugwe esőerdejében – közölte a felfedezést tevő szervezet. Korábban nem volt információ a populáció méretéről, és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetettként tartotta számon. “Döbbenetes élmény, hogy mi vagyunk az elsők, akik ilyen hosszú idő után megpillantunk egyet ezek közül a kis patkósdenevérek közül” – idézte a The Guardian online kiadása Jon Flanderst, a nemzetközi denevérvédő szervezet (Bat Conservation International, BCI) igazgatóját. A texasi központú nonprofit denevérvédők két ruandai szervezettel közösen végeznek felmérést az őserdőben 2013 óta. 2019-ben egy tíznapos, barlangokat vizsgáló expedíció talált rá a denevérre. “Azonnal tudtuk, hogy a denevér, amelyet elkaptunk, szokatlan és izgalmas. Arcvonásai már-már komikusan túlzónak tűntek” – magyarázta a Winifred Frick, a BCI tudósa.

Mégis további három év telt el, míg bebizonyosodott, melyik fajhoz tartozik a denevér. Az éjszakai repülő emlősöknek régóta keltik rossz hírét, vámpíroknak, betegségek közvetítőinek tartják őket, az új koronavírus okozta járvány sem sokat javított a helyzetükön, miután tudósok szerint valószínűleg tőlük származik. A kis kétgrammos dongódenevértől az óriási, másfél méteres szárnyfesztávolságú Fülöp-szigeteki repülő rókáig az összes szárazföldi emlős ötödét teszik ki a denevérek. Az IUCN által vizsgált 1321 faj nagyjából negyven százaléka számít veszélyeztetettnek, ez nagyrészt emberi tevékenységek – mások mellett erdőirtás, az élőhelyek eltűnése – számlájára írható. A Ruandában dolgozó kutatók számára a rejtőzködő denevér felfedezésével új munka kezdődik, hogy megmenthessék a kihalástól a veszélyeztetett fajt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az Avast felfüggeszti tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban

hét márc 14 , 2022
A londoni tőzsdén jegyzett Avast kiberbiztonsági cég csatlakozott az egyre több nyugati céghez, amelyek felfüggesztették tevékenységüket Oroszországban és Fehéroroszországban Moszkva ukrajnai inváziója miatt. Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország együttesen az Avast bevételének mintegy 1,5 százalékát tette ki tavaly. Az Avast azt mondta, hogy Ukrajnában a fizető felhasználók számára ingyenesen biztosítja a […]
Avast vírusirtó

Friss, ropogós