Kiderült miért drágák az online pénztárgépek

Bár a gazdasági tárca sokat tanulmányozta a nemzetközi példákat, végül olyan feltételeket szabott, amelyek teljesítéséhez olyan új pénztárgépeket kell üzembe helyezni, amelyek korábban sem a nemzetközi, sem a hazai piacon nem voltak kaphatóak – közölte a minisztérium a CompLex Kiadó adóügyi szakportálja kérdésére. Eleinte úgy lehetett tudni, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a bolgár példát követi a pénztárgépek és az adóhatóság szervereinek online összekötésével. A szakportál szerint Bulgáriában az ilyen gépeket már 50-60 ezer forintból meg lehet vásárolni. Azóta azonban kiderült, hogy az új rendszerben a legolcsóbb Magyarországon használható gép minimum ennek a duplájába kerül majd. Az NGM végül olyan pénztárgépek beszerzését írta elő, amelyek sem a nemzetközi sem a hazai piacon korábban nem voltak kaphatók. A minisztérium szerint a szigorú műszaki követelményeket az indokolta, hogy a nemzetközi esetek megmutatták: az eddig forgalomban lévő, elektronikus összeköttetéssel is ellátott, más államokban használt pénztárgépek manipulálhatók, feltörhetők, az új szabályozás ezzel szemben kizárja a külső, adóoptimalizálásra irányuló beavatkozást.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) legutóbbi optimista közleménye szerint a korábbi 170 ezer forint helyett pénztárgépek ára 120-140 ezer forint körül fog mozogni, így a 250 ezer hagyományos pénztárgép beszerzéséből kiindulva a korábbi 40 milliárdnál kevesebb, 30-35 milliárd forint beszerzési költséggel lehet számolni. A beüzemelés költsége gépenként további 10 ezer forint körül lehet, és az üzemeltetés is további kiadásokat jelent, amikor is az online kapcsolat költségét és a kötelező szervizt kell megfizetni. Az adóhatóság eddig 183 ezer üzembe helyezési kódot adott ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ismét kiderült: a töltögetők többet vásárolnak

vas szept 22 , 2013
  A brit kommunikációs ágazatot felügyelő hatóság (Ofcom) felmérése szerint az internetes letöltések csaknem egynegyede szerzői jogokat sért a szigetországban. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a felhasználók mindössze két százaléka felel az Egyesült Királyságban az interneten elkövetett jogsértések mintegy háromnegyed részéért. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy igen kevesen […]
internet

Friss, ropogós