Kibertámadás bénította meg Palermót

hackerA dél-olaszországi Palermo városa durva kibertámadást szenvedett el, amely jelentős hatással van a közszolgáltatások széles körére. A helyi informatikai szakemberek már több napja próbálják helyreállítani a rendszereket, azonban a városi online szolgáltatások, weboldalak, portálok továbbra sem működnek. Az érintett rendszerekhez tartoznak a közterületi térfigyelő kamerarendszerek, a rendőrség műveleti központja és az önkormányzat valamennyi szolgáltatása. A jelenlegi helyzetben lehetetlen olyan szolgáltatást használni, amely digitális rendszerekre támaszkodik, emiatt FAX készülékek segítségével történik az információátadás. A turizmust is érintette az incidens, a turistáknak nincs lehetőségük online jegyet foglalni vagy vásárolni múzeumokba, színházakba vagy sporteseményekre sem.

Olaszország 2022. május végén fenyegetéseket kapott a „Killnet” csoporttól, amely egy oroszbarát hacktivista csoport, akik elsősorban túlterheléses (DDoS) kibertámadásokkal támadják azon országokat, amelyek támogatják Ukrajnát. A mostani eset azonban inkább egy zsarolóprogram támadásra utal, ezért az említett csoporttal való kapcsolatot még nem lehet egyértelműen kijelenteni. A palermoi önkormányzat nyilatkozata szerint minden rendszert leállítottak és elszigeteltek a fertőzött hálózattól, a tájékoztatásuk szerint a helyreállítás hosszú időt is igénybe vehet. Ez egy zsarolóvírus-támadás esetén megszokott eljárás, a hálózatokat és különféle it-rendszereket offline állapotba helyezik, így megakadályozva a kártevő további számítógépekre történő terjedését, és még több fájl lehetséges titkosítását — számolt be a bleepingcomputer.com.

Kibertámadás érte a Tatai Televíziót
A Tatai Televízió és Tatai Körzeti Televízió közösségi oldalán számolt be arról, hogy kibertámadás érte őket. Az eset csütörtök délután történt. Mint írták, folyamatosan dolgoznak a probléma elhárításán.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A legszükségesebb mértékre kell korlátozni a légi utasok adatainak rögzítését

sze jún 22 , 2022
Az Európai Unió bíróságának keddi határozata szerint az alapvető jogok tiszteletben tartása érdekében a legszükségesebb mértékre kell korlátozni a légi utasok adatainak rögzítését, amelynek a célja egyébként a bűnmegelőzés. Az utasnyilvántartási adatállományról szóló (PNR) irányelvet 2016-ban fogadták el az EU-ban. A szabályozás lehetővé teszi a rendfenntartó és az igazságszolgáltatási hatóságok […]
repülő

Friss, ropogós