Kiberháború: Kína a világ vezető hatalma

kinavsusaKétséget kizáróan Peking vezet az internet és a számítástechnika színterén vívott kínai-amerikai kiberháborúban, s a globális vezető szerep is az övé – vélték befolyásos tajvani szakértők a helyi médiában. Bár Kína befolyása több téren is évek óta emelkedőben van, a kibertér az első színtér, amelyen a világelsősége egyértelműen megmutatkozik. Ez a szerep a jövőben csak erősödni fog – idézte a Taipei Times című napilap Ma Csen-kunt, a Nemzetvédelmi Egyetem professzorát. Hozzátette, hogy Hszi Csin-ping elnök stratégiai terv készítését jelentette be. Ma Csen-kun megjegyezte: a kibertér “meghódítása” Kínában 1992-ben, a kínai internethálózat információs központ létrehozásával kezdődött, ez volt az első kormányzati internetes információgyűjtő platform.

Az elmúlt időszakban kínai hackerek növekvő mértékben támadnak tajvani és hongkongi célpontokat, s az Egyesült Államok rendszereibe is beférkőznek – fejtette ki Hu Ruj-csou, a Csengcsi Egyetem professzora. Példaként a hongkongi-tajvani Apple Daily napilapot hozta fel, melynek portálját feltehetően Kínából támadták meg, miután az újság beszámolt a Hongkongban július elején tartott, több százezer embert megmozgató, békés demokráciapárti felvonulásról. A kiberkémként dolgozó ügynökök közvetlenül a hadsereg alá tartoznak, de számuk a hivatalos állományban említettnél jóval magasabb – mondta a témához hozzászóló szakértő, Liu To-ming. Gyakori az alkalmi jelleggel felbérelt hackerek alkalmazása is, az ő feladatuk többnyire kiegészítő: valamilyen konfliktus élesedése esetén támadják a központilag kitűzött célpontokat. Jó példa erre a Dél-kínai-tengerben található szigetekhez kapcsolódó jogi vita vagy a hongkongi demonstrációk – fogalmazott Liu az MTI szerint.

A kibernetikai hadviselés témája és az erőviszonyok alakulása az elmúlt hónapokban különösen “forró témává” vált, miután Peking és Washington több alkalommal is folyamatos kiberkémkedéssel vádolta meg egymást. Májusban az amerikai igazságügyi minisztérium öt kínai állampolgár ellen emelt vádat internetes ipari kémkedés miatt, ezt követően pedig a kínai hadsereg vezérkari főnöke a világ legnagyobb kibertolvajának nevezte az Egyesült Államokat. Az amerikai kormány szerint Kína az ipari kémkedés és szellemi tulajdon eltulajdonításának legaktívabb országa, Peking ugyanakkor azt hangoztatja: Kína csak áldozat, a Pentagon kibernetikai parancsnokságának és a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) az állandó célpontja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Falkában keresik az elveszett konténereket a robotcápák

ked júl 29 , 2014
Egymással kommunikáló vízalatti robotok falkái pásztázhatják a folyók és a tengerek fenekét, közösen oldva meg a felmerülő problémákat – már ha sikerül az európai mérnököknek együttműködésre bírni a gépezeteket. A szakemberek ugyanis olyan vízalatti drónokat fejlesztenek, amelyek hanghullámok segítségével kommunikálni is képesek egymással. A robotok hangalapú kommunikációja nagyon hasonlít az […]