Kiberbiztonság: Csehországot leginkább Oroszország és Kína veszélyezteti

Vlagyimir Putyin orosz hackerekCsehország állami számítógépes rendszerei biztonságát leginkább idegen országok, elsősorban Oroszország és Kína, illetve a hozzájuk kapcsolható hackercsoportok veszélyeztetik – állítja a cseh kiber- és információbiztonsági ügynökség (NÚKIB), amely jelentést dolgozott ki Csehország kiberbiztonságának állapotáról 2018-ban. A CTK hírügynökség néhány részletet ismertetett a dokumentumból, amelyet a jövő héten vitat meg az Andrej Babis vezette koalíciós kormány. A NÚKIB megállapítja, hogy Csehország biztonsági és információs infrastruktúráját eddig még soha nem érte nagyméretű, kifinomult és koncentrált támadás. A cseh kormányhivatalok elleni eddigi legnagyobb támadás vizsgálatai ugyan még nem véglegesek, de a jelek arra mutatnak, hogy a támadást Kínából hajtották végre. „Mintegy 55-70 százalékos valószínűséggel állítható, hogy a támadás mögött kínai szubjektum van” – olvasható a jelentésben. A cseh sajtóban is megjelent értesülések szerint a külföldi kibertámadások elsősorban a prágai külügyminisztérium ellen irányultak, de eddig nem sikerült áttörni a rendszerek védelmét. A cseh civil elhárítás, a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) 2017-es jelentésében azt írta, hogy a támadások leginkább a külügy elektronikus postarendszerét próbálják feltörni. A Deník N című cseh jobboldali hírportál a közelmúltban azt állította, hogy a legutóbbi, idén júniusi támadás mögött az orosz katonai felderítés (GRU) áll. Oroszország prágai nagykövetsége a hírt alaptalannak minősítette. A NÚKIB jelentése szerint ugyanakkor a terrorista csoportok részéről kibertámadás nem fenyegeti Csehországot.

Huawei akta
A cseh kiber- és információbiztonsági ügynökség tavaly decemberben nyílt felhívásban óva intette az állami és kormányzati hivatalokat a kínai Huawei távközlési cég technológiáinak alkalmazásától. Ennek ellenére a cseh pénzügyminisztériumtól idén augusztusban újabb állami megrendelést kapott a Huawei, amely a NÚKIB felhívását alaptalannak minősítette és elutasította.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Idén is megrendezi a pályaválasztó fesztivált a Magyar Elektrotechnikai Egyesület

pén szept 27 , 2019
Idén ötödszörre rendezi meg a műszaki pályaválasztó fesztivált a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), hogy az érdeklődő fiatalok szakmai szervezetekkel és cégekkel találkozhassanak. Az MEE közleménye a szakember-utánpótlással indokolta az országos eseménysorozat megrendezését, amely évente több mint tízezer fiatal tájékozódását segíti. Hozzátették, hogy a technológiai fejlődés egyre szélesebb tudást igényel, a […]
elektronika

És még ez is...