Ki gondolná, hogy léteznek okos állami cégek

utazasA nemzetközi vasúti érdekképviseleti szervezet (CER) szervezésében rendezték meg az első „Digital railways: Present technologies, future trends” kiállítást Brüsszelben. Az eseményen az európai vasút szereplői mutathatták be a különféle innovatív informatikai fejlesztéseiket. A rendezvényen 25 vasútvállalati és 24 pályavasúti terméket ismerhettek meg az érdeklődők, többek között a magyar állam tulajdonában lévő Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. (VPE) által kifejlesztetett, mesterséges intelligencia alapú azonnali menetvonal szerkesztő programot, a KUMO-t is. A társaság vasúti jogszabályokban meghatározott kapacitás-elosztó tevékenységét két informatikai megoldás támogatja, a KAPELLA a vasúti közlekedési igénykezelésért felel, a TAKT a menetrendszerkesztés dedikált alkalmazása.

A KUMO a TAKT rendszeren belül működik, azonnali igény benyújtásakor – az igénylés adatainak KAPELLA rendszerben történő rögzítésekor hívják le – a megrendelő számára a KUMO által elkészített, konfliktusmentes és a pályaparamétereket figyelembe vevő menetrendet ajánlják fel. A KUMO emberi beavatkozás nélkül készíti a menetrendet úgy, hogy a megrendelő által bevitt paraméterek rögzítése mellett figyelembe veszi az adott vasúti pályára vonatkozó menetrend-szerkesztési adatokat, a már kiutalt menetvonalakat, vágányzárakat és egyéb kizárásokat. A VPE Kft. a KUMO továbbfejlesztését tűzte ki célul a homogén és heterogén menetrendi ajánlat elkészítésével, illetve a rendkívüli küldemények egyes típusainak automatikus szerkesztés alá vonásával az azonnali menetvonalak körében — olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Betörtek a választói adatbázisba

hét máj 30 , 2016
Felfüggesztették az orosz “rendszeren kívüli” ellenzék vasárnapi előválasztását, mert illetéktelenek hatoltak be a választói adatbázisba és közzétették a részvevők adatait. Konsztantyin Merzlikin, az egyik részt vevő ellenzéki párt alelnöke az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy vizsgálják a behatolás természetét, de az már most világos, hogy nem műszaki hiba történt. A párt […]

Friss, ropogós