Két pohár bor fedezi a napi cukoradagot

pohár borMár két pohár borral elérhető a felnőtteknek ajánlott napi cukormennyiség határértéke – idézte a The Guardian egy brit egészségügyi szervezet felmérését.

Az alkoholos italok kalóriadúsak lehetnek, némely borból két pohár több kalóriát tartalmaz, mint egy hamburger. A brit Alcohol Health Alliance UK (AHA) egészségügyi szervezet “siralmasan elégtelennek” nevezte a címkéken feltüntetett információkat a népszerű borokról készült elemzésében, melyben harminc, az Egyesült Királyságban forgalmazott fehér-, rozé, gyümölcs- és habzóborféle kalória- és cukortartalmát vizsgálták meg. A több mint hatvan egészségügyi szervezetet képviselő AHA szerint az egyes borok kalória- és cukortartalma nagyon különbözött, de mivel ez az információ hiányzik a legtöbb címkéről, a fogyasztók nincsenek tudatában, mit isznak. A hivatalos irányelvek szerint egy felnőtt napi úgynevezett szabadcukor-adagja legfeljebb harminc gramm, de már két közepes pohár borral is szinte el lehet érni ezt az értéket.

Az AHA elemzése szerint a legcukrosabb borok közül sok tartozott az alacsony alkoholtartamúak közé. Mivel nem írja elő jogszabály, hogy az alkoholos italok címkéjén feltüntessék a cukormennyiséget, ezért sokan az egészségük miatt a kevésbé erős italokat választják, így akaratlanul is növelik cukorbevitelüket. Az AHA megvizsgálta a borok kalóriatartalmát is. A legkalóriadúsabb borokból már két közepes pohár is több kalóriát tartalmaz, mint egy McDonald’s-hamburger. A magas kalóriatartalmú borok többnyire a legmagasabb alkoholtartalmúak is voltak. A vizsgált harminc termék közül egyik sem tüntette fel a címkén a cukortartalmat, amelynek pedig minden alkoholmentes italon szerepelnie kell. A kalóriatartalom a vizsgált borok húsz százalékán volt olvasható.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ezek a legnépszerűbb webáruház funkciók

csü febr 17 , 2022
Egy webáruház ma már szinte elvárás a vásárlók szemszögéből, de a tulajdonosoknak is bőven jövedelmező lesz. Amellett, hogy egyszerű és komfortos a használata, jobbnál-jobb funkciókkal hozhatjuk ki belőle a maximumot. A ShopRenter webáruház például számtalan profi és ötletes modullal kecsegtet. Sok múlhat a webshopon A megváltozott fogyasztói szokásokba az is […]

Friss, ropogós