Két perc alatt tanult meg egy robot törött lábbal járni

robotKét perc alatt tanult meg egy robot törött lábbal járni. A sérült állatok viselkedését utánzó robotot egy nemzetközi kutatócsoport tesztelte. “Az új technológia lehetővé teszi erősebb, hatékonyabb és önállóbb robotok építését” – mondta el a projekt egyik mérnöke. Az új algoritmus alkalmazható lehet különböző munkahelyi vagy katonai robotok esetében is. “A robotika igazi kihívása olyan robotok fejlesztése, amelyek képesek alkalmazkodni bizonytalan és szervezetlen környezetekhez” – nyilatkozta Fumiya Iida, a Cambridge-i Egyetem egyik tudósa a BBC-nek.

Amikor az állatok elvesztik egy végtagjukat, meglepően hamar megtanulnak bicegni. Ezzel szemben ha a robotok egyik lába megsérül, teljesen működésképtelenné vállnak – olvasható a kutatást nyomon követő blogon. A feladatot a most tesztelt robot az állatok utánzásával oldotta meg, vagyis rájött melyik lába sérült meg, majd addig próbálgatta hogyan tud legkönnyebben továbbhaladni, amíg sikerrel nem járt. Más cégek is próbálkoznak állatokat utánzó robotok fejlesztésével. A Google tulajdonában lévő Boston Dynamics építette nemrég az interneten szenzációvá váló Big Dog nevű robotot, amely képes hatékonyan mozogni különböző nehéz terepeken. Az ilyen típusú fejlesztések felkeltették az amerikai hadsereg figyelmét is. Fumiya Iida szerint a hadviselésen kívül is számos lehetőség van ilyen robotok felhasználására: “gondolhatunk robotok alkalmazására extrém környezetben, nemcsak háborúban, hanem például az űrben (…) vagy nukleáris erőművekben is. Mint Fukusima, ahová emberek nem mehetnek” — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Schneider -- HP: integrálták, amit integrálni kellett

pén aug 1 , 2014
A Schneider Electric bejelentette a StruxureWare for Data Centers adatközponti infrastruktúra menedzsment (DCIM) megoldás és a HP Universal Configuration Management Database (UCMDB) integrációs projektjének lezárását. A HP-vel együtt kialakított fejlettebb kommunikáció az IT Service Management (ITSM) és a DCIM platform között tovább javítja az adatközponti eszközök menedzselését. A Schneider és […]

Friss, ropogós