Kerüljük a dehidratáltságot, avagy tápanyagok, amelyek elengedhetetlenek a rendszergazdáknak II.

rendszergazdaA rendszergazdának a munkavégzést megelőzően nemcsak a szénhidrát és fehérjebevitelre, de a megfelelő hidratáltsági szint elérésére is törekedni kell. Ez annyi jelent, hogy munka előtt fél órával érdemes testtömegünktől függően körülbelül fél liter folyadékot elfogyasztani, és közvetlenül a meló előtt is egy pohárral. Érezni lehet majd a különbséget. A szerverek mozgatása folyamán, amikor nagy erőfeszítést kellkifejteni, azonnal kiütközik a dehidratáltsága a szervezetnek.

Ha csak üldögélünk is egész nap, néhány óra alatt az energiaraktáraink merülni kezdenek, a szénhidrát raktárainkon túl az aminosav, például a Glutamin és BCAA készletünk is megfogyatkozik, amelyek az izomzatunk legfőbb összetevői, de a glutamin a vérben is leggyakrabban előforduló aminosav. Ezen aminosavak mennyiségének csökkenése a munkateljesítmény visszaeséshez vezetnek. Ezt elkerülendő érdemes munka közben ilyen aminosavakat tartalmazó funkcionális italt fogyasztani, a nagyobb teljesítmény elérése érdekében, hiszen e fehérjékkel ellentétben ezek az aminosavak percek alatt felszívódnak és így támogatni tudják a kimerülőfélben lévő szervezetet.

Munka után mihamarabb szükséges pótolni a nap közben elveszített folyadékot. Érdemes annyi folyadékot bevinni, hogy a testtömegünk elérje a munka előtti szintet. Szintén érdemes fogyasztani aminosavakat, fehérjéket. Ennek nemcsak az izomzat megtartása szempontjából fontosak, de a regeneráció felgyorsítása érdekében is. Ebben nyújt segítséget az L-karnitin is, amely csakúgy, mint a BCAA és Glutamin aminosavak, nemcsak munka közben, de azt követően is fontos szerepet tölt be, mivel segíti felgyorsítani a szervezet regenerációját. Ami a vitaminokat illeti, azokat is pótolni szükséges, így egy sok kapszulát tartalmazó, sok összetevős multivitamint érdemes fogyasztani. A vitaminok egymással együttműködnek, egy-egy vitamin hiánya a többi működését is negatívan befolyásolhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Úgy tűnik mindenki a digitalizációról beszélget a közösségi médiában

ked aug 24 , 2021
Az IFUA Horváth 17,8 millió beszélgetést és 2,9 millió hivatkozást elemzett a közösségi médiában a járvány miatt egyre terjedő hibrid munkavégzéssel kapcsolatban. Fontossági sorrendben – leginkább a következő témákról esik szó a világhálón: digitalizáció, szervezeti átalakítás, a munkavállalók speciális kihívásai, digitális oktatás, fenntarthatóság, esélyegyenlőség. Szinte az összes téma kapcsolatban van […]

Friss, ropogós