Kende Anna lemondott

Kende Anna szociálpszichológusLemondott az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságában betöltött tagságáról Kende Anna szociálpszichológus az elleni tiltakozásul, hogy egyetlen nő sincs az MTA újonnan megválasztott rendes tagjai között.

Kende egyetemi docens, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézete igazgatója szerdán este a Facebookon tette közzé Freund Tamásnak, az MTA elnökének, Zsoldos Attilának, a II. osztály elnökének és Urbán Róbertnek, a pszichológiai bizottság elnökének címzett levelét, amelyben lemondott az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságában betöltött tagságáról. Bár az MTA több fórumon is jelezte, hogy változtatni szeretne a nők arányán, nyilvánvalóan nem tette meg a szükséges lépéseket azért, hogy a rendes tagok közé több nő kerüljön be – mutatott rá Kende. „Amíg az MTA nem képes hatékony változásokat eszközölni a nők tudományos életben történő érvényesülése és elismerése terén, addig én nem kívánom a munkámmal támogatni a tudományos bizottság munkáját” – tette hozzá.

A lemondásra reagálva az MTA Kommunikációs Főosztálya a közleményében azt írja, hogy az Akadémiának a múltban valóban voltak mulasztásai a nők tudományos közéletbeli érvényesülésének terén, azonban Lovász László akadémiai elnökként éppen ezt elismerve tett lépéseket a helyzet megváltoztatására, és a jelenlegi elnök is maximálisan támogatja elődje kezdeményezését. Az MTA szerint ezeknek a lépéseknek az eredménye már látszott a 2019-ben és 2022-ben levelező taggá választott nők számában. „Idén a levelező tagságra nyolc nőt és 36 férfit jelöltek. A nők közül mindenki elnyerte a tagságot, míg a férfiak közül ez 9-nek nem sikerült”. Rendes taggá az akadémiai szabályozás szerint olyan levelező tagok választhatók, akik levelező tagságuk elnyerése óta jelentős tudományos eredményt értek el. Ez a folyamat általában három évnél többet vesz igénybe, így nem jellemző, hogy egy frissen megválasztott levelező tagot már a következő akadémikusválasztáson – amelyet háromévente tartanak – rendes taggá válasszanak.

„Az tehát, hogy a jelöltek között nem volt nő, egy hat évvel ezelőtti állapot lenyomata, vagyis még a nők érvényesülését segítő lépések előtti helyzetet tükrözi” – írták a közleményben, megjegyezve, hogy az akadémikussá választás csak a tudományos karrier betetőzése. A férfiak és nők kutatói érvényesülése közti szakadék a PhD-fokozat megszerzése körüli életkorban alakul ki, amely egybeesik a gyermekvállalás jellemző időszakával. „A fiatal kutatónők megtartását a kutatói pályán több akadémiai kezdeményezés is segíti”. Az MTA háromévente választ levelező és rendes, valamint külső és tiszteleti tagokat. Idén a 35 új levelező tag közül 8, a 23 újonnan megválasztott külső tag közül három, a 16 új tiszteleti tag közül pedig kettő nő. A tagjelölést az Akadémia tudományos osztályai végzik. Tagjelöltekké azok válnak, akik elegendő számú ajánlást kaptak a hazai akadémikusoktól. A tudományos osztályok akadémikusai titkos szavazással rangsorolják a tagjelölteket. A közös akadémiai jelölőlistára azok a tagjelöltek kerülnek rá, akik az osztályokon a szavazatok több mint felét megszerezték.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Praktikus tanácsok az intim ápoláshoz

szo máj 7 , 2022
Intim területeink természetes gondoskodást igényelnek, mivel a nyálkahártya jóval érzékenyebb a fertőzésekre és védtelenebb a környezeti ártalmakkal szemben. Akár egy strandolás során vagy idegen mosdóhasználatból adódóan is felléphet probléma, megborulhat az egyensúly. Intim területek ápolása természetes készítményekkel Az intim területek ápolásához nem megfelelőek a hagyományos szappanok és tusfürdők, helyettük kifejezetten […]
biola.hu

És még ez is...