Kedvezményes hívást és internetet biztosítanak EU-s és ukrajnai mobilszolgáltatók

Ukrajna menekült telefonEurópai uniós és ukrajnai székhelyű távközlési szolgáltatók az EU és Ukrajna közötti megfizethető, illetve ingyenes barangolási szolgáltatásokra és nemzetközi hívásokra vonatkozó nyilatkozatot írtak alá – közölte az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület közleménye kiemelte, az együttes nyilatkozat állandó keretet hoz létre, hogy segítse az Ukrajnában zajló háború elől lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán állampolgárokat a hazájukban maradt családtagjaikkal és barátaikkal való kapcsolattartásban. A közlemény létfontosságúnak nevezte, hogy az ukrán menekültek megfizethető hálózati kapcsolathoz férhessenek hozzá, ami a kapcsolattartás mellett az internethasználat és a megbízható információkhoz való hozzáférés szempontjából is elengedhetetlen. A szolgáltatók arra vállaltak kötelezettséget, hogy az egymásnak felszámított barangolási és egyéb nagykereskedelmi díjak csökkentése mellett teszik lehetővé az Ukrajnával folytatott nemzetközi hívásokat. A nyilatkozat ukrán aláírói egyúttal kötelezettséget vállaltak arra, hogy az uniós partnereik által alkalmazott önkéntes intézkedések előnyeit továbbadják a végfelhasználóknak.

Az együttes nyilatkozatot ez idáig 24 uniós székhelyű szolgáltató, köztük számos uniós szintű csoport és a több virtuális mobilszolgáltatót képviselő MVNO Europe szövetség írta alá, valamint mindhárom ukrán mobilszolgáltató. A bizottsági tájékoztatás szerint az uniós távközlési szolgáltatók már több millió SIM-kártyát osztottak szét ingyenesen az Ukrajnából érkezett menekültek között. Az ilyen SIM-kártyákkal ingyenes nemzetközi hívások indíthatók Ukrajnába. Egyes uniós szolgáltatók emellett a határ menti területeken, illetve menedékhelyeken ingyenes barangolást, valamint ingyenes wifi-szolgáltatást és töltést is biztosítanak. Ezzel párhuzamosan az ukrán szolgáltatók biztosítják az országon belüli belföldi barangolást, továbbá ingyenes nemzetközi barangolást kínálnak a háború elől menekülőknek. Az egyelőre három hónapos időtartamra szóló nyilatkozatot péntektől bármely szolgáltató bármikor aláírhatja – tették hozzá.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Közel kétmilliárdot fordítanak okostantermek kialakítására

szo ápr 9 , 2022
Majdnem hétmilliárd forint uniós forrást fordíthat a kormány okostantermek kialakítására – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta, a fejlesztés 180, a konvergenciarégióban működő állami iskolát érint, és az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) forrásaiból 6,99 milliárd forint fordítható az okostantermek kialakítására. Hozzátette: ebből a forrásból komplex fejlesztés […]
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere

És még ez is...