Kaspersky: semmi jóra ne számítsunk!

matrix2Jövőre a fejlett kibertámadási eszközök üzleti célú alkalmazásának terjedésére, a kiberbűnözői csoportok tevékenységének a diverzifikálódására, valamint a fizetési rendszerek ellen intézett támadások számának a növekedésére számítanak a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat szakemberei. Szaporodnak majd a dolgok internete (m2m – gép-gép közötti kommunikáció) biztonságát kompromittáló incidensek is. Jövőre valószínűleg új, az internet egész infrastruktúráját a támadások veszélyének kitevő sérülékenységekre derül még majd fény — írja az MTI.

A Kaspersky felmérése szerint 2014-ben a kibertámadások globálisan átlagosan 47 ezer dollár kárt okoztak az érintett kis- és középvállalatoknak. A fejlett világban az átlag 55 ezer dollár volt. Az összeg az elveszített üzleti lehetőségeket, valamint az újabb támadások elhárításhoz igénybe vett informatikai szakértői közreműködés költségét is tartalmazza. A veszteség nem feltétlenül mérhető csak pénzben. Az adatvesztés az esetek 57 százalékában megnehezítette az üzleti tevékenység folytatását. Az üzletek nehezen felépített reputációját egyetlen pillanat alatt el lehet veszíteni egy, az adatbiztonságot kompromittáló kibertámadás miatt – közölték. Tavaly a sikeres kibertámadások 56 százaléka okozott presztízsveszteséget az érintett cégeknek.

A nagyvállalatoknál az adatbiztonsági incidensek átlagosan 720 ezer dollár kárt okoztak. A célzott kibertámadások veszélyességére jellemző, hogy sikeres behatolás esetén a nagyvállalatoknak mintegy két és félmillió dollár károkozással kell számolniuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.