Kanada kiadja a Huawei pénzügyi igazgatóját az Egyesült Államoknak

Kanada várhatóan kiadja a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját az Egyesült Államoknak – idézte a kanadai igazságügyi minisztérium bejelentését az amerikai média. Washington januárban kérte Meng Van-csou igazgató – a cég alapítójának lánya – kiadatását, arra hivatkozva, hogy Meng és a Huawei megsértette az Irán ellen hozott amerikai szankciókat, banki csalást követett el, és ellopott amerikai ipari és kereskedelmi titkokat. A kanadai igazságügyi minisztérium bejelentette: Washington elegendő bizonyítékot mutatott be ahhoz, hogy megkezdjék a kiadatási eljárást. Ennek első lépéseként március 6-án meghallgatást tartanak, amikor kitűzik majd a kiadatást kimondó következő meghallgatást.

Meng – akit decemberben tartóztattak le, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték Kanadában – tagadja a vádakat és harcol a kiadatás ellen. A Huawei szerint “indokolatlanul üldözik” a vállalatot, ezért kérte, hogy Washington vonja vissza a Meng  elleni letartóztatási parancsot, és Kanada ne adja ki őt az Egyesült Államoknak. A kínai cég azzal érvel, hogy leányvállalatai és fiókcégei minden országban betartják a vonatkozó törvényeket, és bár erőfeszítéseket tett arra, hogy egyeztessen az amerikai hatóságokkal, de ők ezt elutasították. Az amerikai hatóságok több szálon folytatnak vizsgálatot a Huawei ellen. Részben azzal vádolják, hogy különböző leányvállalatai segítségével megsértette az Irán-ellenes szankciókat, részben pedig azt feltételezik, hogy műszaki és kereskedelmi titkokat lopott el amerikai vállalatoktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A választások finisében nem lehetnek névtelen politikai hirdetések Izraelben a Facebookon

ked márc 5 , 2019
Március közepétől tilos lesz anonim módon az izraeli választásokra vonatkozó politikai tárgyú hirdetéseket elhelyezni a Facebookon. A Facebook képviselője elmondta, hogy csakis személyazonosságuk ellenőrzése és nyilvánossá tétele után helyezhetnek el a hirdetők az izraeli választások előtti utolsó három héten politikai tartalmú reklámokat, hogy ezzel is segítsék a választások tisztaságát. Az […]

Friss, ropogós