A testet szokás géphez hasonlítani, amelynek nem csupán üzemanyagra van szüksége, hanem olajra, hűtőfolyadékra, kenőanyagra is. Az emberi szervezet persze ennél sokkal bonyolultabb, hiszen nem csupán fenntartja magát, hanem az anyagcsere-folyamatokon keresztül folyamatosan újra is épül, a szövetek regenerálódnak, új sejtek jönnek létre.
Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszanak a vitaminok, melyek egy része közismert, viszont az egyik legfontosabbat sokan nem is ismerik. Ebben a cikkben ismertetjük, hogy a K2-vitamin mire jó, kinek és hogyan érdemes szedni.
Mit kell tudni a K2-vitaminról?
Mivel egy zsírban oldódó vitaminról van szó, ezért az adagolására figyelni kell, viszont pótolni érdemes, mivel alapvető szerepet tölt be a szervezet kalcium-anyagcsere folyamataiban.
A K-vitamin családnak két fontos tagja van, a K1-ként ismert fillokinon főként a zöldleveles növényekben található meg, az emberi testben a véralvadás szabályozásáért felel. A K2, azaz a menakinon leginkább állati eredetű és fermentált ételekben fordul elő, jelentős hatása van a csontok, valamint a szív és érrendszer egészségére.
A K2-vitaminnak is van több altípusa, ezek közül a legfontosabb az MK-4 és az MK-7, ezek az emberi szempontból aktív formák, a szervezeted ezeket tudja a legjobban használni.
Szerepe a csontok egészs égében
A csontritkulás, vagyis az oszteoporózis napjaink egyik leggyakoribb mozgásszervi problémája, a változó korba lépő, illetve azon átesett nőkre jelent igazán komoly veszélyt. A csontok szilárdságának fenntartásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű kalcium beépülése, amit a K2-vitamin tesz lehetővé, enélkül az erekben képezne meszesedést, káros lerakódásokat.
A K2-vitamin aktivál egy oszteokalcin nevű fehérjét, amely hozzáköti a kalciumot a csontokhoz, megelőzve ezzel a felesleges lerakódást a lágy szövetekben, például az érfalakban. Kutatások igazolják, hogy ennek a különleges vitaminnak a fogyasztása lassíthatja a csonttömeg-vesztést, csökkentheti a csonttörések kockázatát, hosszú távon pedig támogathatja a csontok egészségének fenntartását.
A K2-vitamin-bevitel biztosítása
A K2-vitamin bevitele – részben – természetes forrásokból is biztosítható, ezek közé tartoznak a fermentált ételek, amelynek nálunk legelterjedtebb formája a savanyú káposzta, állati eredetű ételek közül pedig a máj, a tojássárgája, illetve a zsíros tejtermékek, mint a vaj, illetve bizonyos sajtok.
Bár a szervezet képes a K1-vitamint is K2-vitaminná alakítani, de ez csak korlátozott mértékben megoldás, ezért érdemes közvetlenül is gondoskodni a beviteléről.
A K2-vitamin bevihető por, illetve tabletta formájában is, különösen D-vitaminnal kombinálva, hiszen ezek együttműködve fokozzák egymás hatását, illetve természetesen a kalcium megfelelő mennyisége is szükséges a kívánt hatás eléréséhez.
A K2-vitamint tehát egy kevés figyelmet kapó, mégis rendkívül fontos tápanyag, amely elengedhetetlenül fontos a csontok szilárdságának megőrzéséhez.