Juncker: Orbán Viktor álhíreket terjeszt

Nem kizárólag külső forrásokból, hanem időnként európai uniós vezetőktől is származnak álhírek, például Orbán Viktor magyar kormányfőtől – jelentette ki Jean-Claude Juncker.

Az Európai Bizottság elnöke a brüsszeli EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a dezinformációk témájának tárgyalásakor világossá tette, hogy az “ott ülők némelyike is felelős bizonyos álhírek terjesztéséért”. “Például álhír, amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy én vagyok a felelős a Brexitért. Amikor azt mondja, hogy a migránsok felelősek a Brexitért, az is álhír” – fogalmazott. “Ne hárítsunk minden felelősséget másokra, azt is vizsgáljuk meg, hogy a mi sorainkból kik az álhírek terjesztői” — tolmácsolta Juncker szavait az MTI. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üdvözölte, hogy a tagországok állam- és kormányfői közös nyilatkozatot fogadtak el, miszerint “súlyos és stratégiai jellegű kihívás a demokratikus rendszerek számára a hibrid hadviselés keretében történő szándékos, nagy léptékű és szisztematikus félretájékoztatás”. A dokumentum szerint a probléma belső és külső dimenziója egyaránt sürgős, határozott és átfogó válaszintézkedéseket igényel az alapvető jogok betartása mellett. Tusk rámutatott, még a jövő májusi európai parlamenti választások előtt cselekvésre van szükség, a jelenség ugyanis nem gyengül, folyamatosan csak fokozódik.

Jean-Claude Juncker minden bizonnyal “isiásza”, azaz derék és csípőtáji idegi fájdalma miatt “összekeveri a műfajokat”: az álhírt a véleménnyel – így reagált Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Twitteren az Európai Bizottság elnökének kijelentésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A bűnözők rátaláltak a mesterséges intelligencia felhasználási területére

hét dec 17 , 2018
Bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyolc ember ellen, akik a gyanú szerint nyolcszázmillió forint pályázati pénzt csaltak el – közölte a NAV. A közlemény szerint a napokban lezajlott bevetésen öt megyében húsz helyszínen, informatikus szaktanácsadók segítségével gyűjtöttek bizonyítékokat […]
forint

Friss, ropogós