Jóváhagyták a tisztességes online versenyre vonatkozó új szabályokat

Európai ParlamentAz Európai Unió Tanács a digitális piacokról szóló jogszabály révén véglegesen jóváhagyta a méltányos és versenyképes digitális ágazatra vonatkozó új szabályokat.

A digitális piacokról szóló jogszabály egyenlő digitális versenyfeltételeket biztosít, amelyek egyértelműen meghatározzák a nagyméretű online platformok, a „kapuőrök” jogait és a rájuk vonatkozó szabályokat, és gondoskodik arról, hogy egyikük se élhessen vissza pozíciójával. A digitális piac európai uniós szintű szabályozása méltányos és versenyképes digitális környezetet teremt, ami lehetővé teszi a vállalatok és a fogyasztók számára, hogy kiaknázzák a digitális világ kínálta lehetőségeket.

A digitális piacokról szóló jogszabály végleges elfogadásával végre felelőssé fogjuk tenni a nagyméretű online platformokat az intézkedéseikért. Az EU ezzel meg fogja változtatni a globális online teret. A jogszabály hatálya alá tartozó kapuőrök mindenhol jelen vannak – mindannyian napi szinten használjuk a szolgáltatásaikat. Mostanra azonban annyira megerősödtek, ami már negatívan befolyásolja a versenyt. A digitális piacokról szóló jogszabálynak köszönhetően biztosítani fogjuk a tisztességes online versenyt, a fogyasztók kényelmét és új lehetőségeket a kisvállalkozások számára.

Az új szabályok:

  • Biztosítaniuk kell, hogy az alapvető platformszolgáltatásokról való leiratkozás ugyanolyan egyszerű legyen, mint a feliratkozás.
  • Gondoskodniuk kell arról, hogy az azonnali üzenetküldő szolgáltatások alapvető funkciói interoperábilisak legyenek, azaz a felhasználók üzeneteket cserélhessenek, illetve hangüzeneteket vagy fájlokat küldhessenek a különböző üzenetküldő alkalmazások között.
  • Hozzáférést kell biztosítaniuk az eladók számára a platformon nyújtott marketing-, illetve hirdetési teljesítményükre vonatkozó adatokhoz
    tájékoztatniuk kell az Európai Bizottságot az általuk végrehajtott felvásárlásokról és egyesülésekről.

Ezenfelül a kapuőrök mostantól:

  • Nem sorolhatják előbbre saját termékeiket vagy szolgáltatásaikat más piaci szereplőkéinél (önpreferencia).
  • Nem telepíthetnek előzetesen bizonyos alkalmazásokat vagy szoftvereket, illetve nem akadályozhatják meg, hogy a felhasználók könnyen eltávolítsák ezeket az alkalmazásokat vagy szoftvereket.
  • Nem tehetik kötelezővé, hogy az operációs rendszer telepítésekor a legfontosabb szoftvereket (pl. webböngészőket) alapértelmezettként telepítsék.
  • Nem akadályozhatják meg, hogy a fejlesztők harmadik fél fizetési platformjait vegyék igénybe az alkalmazások értékesítéséhez.
  • A valamely szolgáltatás során gyűjtött személyes adatokat nem használhatják fel más szolgáltatás céljára.

Ha egy nagyméretű online platformot kapuőrnek minősítenek, hat hónapon belül meg kell felelnie a digitális piacokról szóló jogszabály szabályainak. Ha a kapuőr megsérti a jogszabályban meghatározott szabályokat, azt kockáztatja, hogy a teljes éves globális árbevételének tíz százalékáig terjedő mértékű pénzbírságot kell fizetnie. Visszaesés esetén pedig az évi teljes globális árbevétel húsz százalékáig terjedő mértékű bírság is kiszabható. Abban az esetben, ha a kapuőr rendszeresen megsérti a digitális piacokról szóló jogszabályt, azaz nyolc év alatt legalább háromszor nem felel meg a szabályoknak, az Európai Bizottság piaci vizsgálatot indíthat, és szükség esetén magatartásbefolyásoló vagy szerkezeti korrekciós intézkedéseket rendelhet el.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

LG: majdnem sikerült a csúcsdöntés

hét aug 1 , 2022
ShareTweetPinShareAz LG Electronics Inc. történetének legmagasabb második negyedéves forgalmát érte el a 2022 április-júniusi időszakban. A dél-koreai társaság 19,5 ezer milliárd von árbevételről számolt be, ami 15 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, főként annak köszönhetően, hogy a kulcsfontosságú régiókban erőteljesen nőttek a háztartásigép-eladások, miközben az autóalkatrész-üzletág teljesítményére a globális […]
won

És még ez is...