Jönnek a Vodafone új, főállású angyalai III.

angyalIdén hetedszer választott Főállású Angyalt a Vodafone Magyarország Alapítvány. A társág közleménye szerint Agárdi Szilvia, Kovács Krisztina és Miksztai-Réthey Brigitta kezdhet szeptembertől kezdhetik jótékony tevékenységüket.

Miksztai-Réthey Brigitta, az ELTE informatika karának tanársegédje „Segédanyagok halmozottan sérültek mobileszköz használatához” című pályázatával nyerte el a Főállású Angyal címet. Miksztai-Réthey a Bliss Alapítvány munkáját segíti, amelynek célja a súlyosan, halmozottan sérült, mozgás- és beszédképtelen gyermekek és fiatalok komplex rehabilitációja. Aki nem tud beszélni, annak a szokásostól eltérő utat kell választania gondolatai, érzései kifejezésére. Bár léteznek széles körben alkalmazható módszerek, a halmozottan hátrányos helyzetűek kommunikációja minden esetben egyedi, s az Alapítvány a külvilág számára értelmezhető egyéni kifejezésmód megtalálásához nyújt segítséget számukra.

A súlyosan, halmozottan fogyatékosok számára az internet világa és a mobiltechnológia ajtót nyit a világba, ez lehet a kapcsolattartás, szórakozás, sőt, akár a munka egyetlen eszköze. Ahogy a sérültek kommunikációja is egyedi, a különféle fejlesztések (egérkiváltók, speciális billentyűzetek stb.) sikeréhez is elengedhetetlen a személyre szabott oktatóanyagok kidolgozása.

Miksztai-Réthey a Bliss Alapítvány növendékeinek közreműködésével a számítógép-, illetve a mobileszköz-használat gyakorlásához kíván olyan széles körben alkalmazható, ingyenesen elérhető segédanyagokat kidolgozni, amelyek a későbbiekben az azokat felhasználó szakemberek, szülők, intézmények által könnyedén személyre szabhatóak, s az oktatás folyamatába beépíthetőek lesznek. A speciális tananyagok nem csupán a mintegy ötezer halmozottan sérült, hanem más tartósan beteg (például agyi infarktus következtében beszédképtelenné vált), vagy akár bizonyos tanulási nehézséggel küzdő gyermek és fiatal számára is megoldást nyújthatnak arra, hogy képessé váljon a számítógépes vagy mobileszközök kezelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tavaly 420 milliárdot fordítottunk K+F-re

sze júl 9 , 2014
Több mint 420 milliárd forintot, a hazai össztermék 1,44 százalékát fordították kutatás-fejlesztésre (K+F) Magyarországon nemzetgazdasági szinten tavaly, ez 2012-höz képest 15,5 százalékos növekedés — olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményében. A vállalkozások K+F ráfordításai 2013-ban 22,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, de az államháztartási szektorban is 19,1 […]
forint

És még ez is...