Jönnek a Vodafone új, főállású angyalai III.

angyalIdén hetedszer választott Főállású Angyalt a Vodafone Magyarország Alapítvány. A társág közleménye szerint Agárdi Szilvia, Kovács Krisztina és Miksztai-Réthey Brigitta kezdhet szeptembertől kezdhetik jótékony tevékenységüket.

Miksztai-Réthey Brigitta, az ELTE informatika karának tanársegédje „Segédanyagok halmozottan sérültek mobileszköz használatához” című pályázatával nyerte el a Főállású Angyal címet. Miksztai-Réthey a Bliss Alapítvány munkáját segíti, amelynek célja a súlyosan, halmozottan sérült, mozgás- és beszédképtelen gyermekek és fiatalok komplex rehabilitációja. Aki nem tud beszélni, annak a szokásostól eltérő utat kell választania gondolatai, érzései kifejezésére. Bár léteznek széles körben alkalmazható módszerek, a halmozottan hátrányos helyzetűek kommunikációja minden esetben egyedi, s az Alapítvány a külvilág számára értelmezhető egyéni kifejezésmód megtalálásához nyújt segítséget számukra.

A súlyosan, halmozottan fogyatékosok számára az internet világa és a mobiltechnológia ajtót nyit a világba, ez lehet a kapcsolattartás, szórakozás, sőt, akár a munka egyetlen eszköze. Ahogy a sérültek kommunikációja is egyedi, a különféle fejlesztések (egérkiváltók, speciális billentyűzetek stb.) sikeréhez is elengedhetetlen a személyre szabott oktatóanyagok kidolgozása.

Miksztai-Réthey a Bliss Alapítvány növendékeinek közreműködésével a számítógép-, illetve a mobileszköz-használat gyakorlásához kíván olyan széles körben alkalmazható, ingyenesen elérhető segédanyagokat kidolgozni, amelyek a későbbiekben az azokat felhasználó szakemberek, szülők, intézmények által könnyedén személyre szabhatóak, s az oktatás folyamatába beépíthetőek lesznek. A speciális tananyagok nem csupán a mintegy ötezer halmozottan sérült, hanem más tartósan beteg (például agyi infarktus következtében beszédképtelenné vált), vagy akár bizonyos tanulási nehézséggel küzdő gyermek és fiatal számára is megoldást nyújthatnak arra, hogy képessé váljon a számítógépes vagy mobileszközök kezelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.