Jön a webhalál, de sebaj… I.

Sallai-GyorgyAz Internet Security Forum (ISF) idén is kiadta jelentését arról, hogy az informatika fejlődése milyen új kihívásokkal szembesít bennünket a jövőben. A tanulmány kilenc olyan veszélyforrást valószínűsít, amelyek már 2017-ig világszerte gondot okozhatnak az informatikában tapasztalható technológiai trendek és felhasználói szokások miatt – mondta Sallai György, a KPMG igazgatója.

1. Túlcsordulás
A mobil eszközök és hálózati kapcsolódási pontok száma rohamosan bővül, az internet of things (dolgok internete) jegyében pedig hamarosan szenzor lesz mindenben, ami létezik, és ezek mindenről folyamatosan adatot fognak kezelni, küldeni, tárolni. Épp ezt a jelenséget támogatja az ugrásszerűen növekvő átviteli sebesség. Gondoljunk bele: a több amerikai nagyvárosban már tesztelt Google Fiber 1000 Mbps (megabit/sekundumos) átviteli sebességre képes, miközben az EU-ban az átlagos adatátviteli sebesség ma 26,4 Mbps, ami így is messze felette van az APEC-országok (Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés) átlagának. Már most is gondot okoz embernek és vállalatnak egyaránt, hogy az adatok áradatából pontosan meghatározzák, mit, milyen szinten és milyen eszközökkel kell védeni. Titkosítsam-e, és ha igen, hogyan a vaj elfogyásáról tudósító hűtőszekrényem üzenetét, a vércukorszintemet felhőbe regisztráló Google-kütyümet, vagy azt a másikat, amelyik a GPS-koordinátáim alapján felfűti a lakást, mire hazaérek? Úgy tűnik, hogy erre az irgalmatlan méretű és elképzelhetetlen sebességű adatáramlásra a legkevésbé sem vagyunk felkészülve. (A webhalálról a folytatásban lesz szó, mint ahogy a tanulságok levonásáról is. A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hordozható telefonszám-keresőt indított az NMHH

sze máj 6 , 2015
Az NMHH oldalán egy új keresőt indított, amellyel megtudható egy hordozható magyarországi telefonszámról, hogy a szám a szolgáltatók között hordozott-e vagy sem, ha hordozott, akkor az is megtudható, hogy melyik társaság a szám eredeti szolgáltatója, és a számon ki nyújtja jelenleg a szolgáltatást. A hordozható számtípusok az úgynevezett földrajzi (vezetékes), […]