John Lyons még időben figyelmeztetett

John-Lyons-ICSPAMivel a közelmúltban sorra a címlapokra kívánkoztak az adatlopásokkal kapcsolatos botrányok, nagyon is ajánlatos megszívlelni a kiberbűnözésben és kiberbiztonságban jártas egyik szakember véleményét. Az északír John Lyons – a Nemzetközi Kiberbiztonsági Szövetség (ICSPA) alapítója – a közelmúltban adott interjút a spanyol El Paísnak, hogy még időben figyelmeztesse a kormányokat, de a közintézményeket is. Hangsúlyozta, hogy az egyes kabineteknek már legfeljebb csak 2020-ig van idejük – utána már késő lesz! -, hogy még érdemben szembe tudjanak szállni a már nemcsak az egyes személyek, hanem az egyre több, például egészségügyi intézmény szervereit feltörő és adatait ellopó adathalászok zsarolásaival. Kentucky szövetségi állam egyik kórházának márciusi esetét hozta fel elrettentő példának, amelynek szervereit valaki feltörte, és megbénította a gyógyítást.

A ransomware birtokosa csak 17 ezer dollárért cserébe volt hajlandó újra lehetővé tenni a munkát. Havonta átlagosan 9500 ilyen támadásra kerül sor az egész világon, és mivel a világháló használatának rohamos terjedése és fejlődése miatt négy év múlva már több mint 200 milliárd használati tárgy – hűtőszekrények, ruhák, gépkocsik, kapuk, házak, és így tovább – kapcsolódik majd a világhálóhoz, értelemszerűen bármikor támadás érheti őket. Méghozzá akár a világ túlsó végéből. A világ országait vezető kormányoknak tudomásul kell venniük, hogy a háborút már a világhálón is vívják és nincs mese, fel kell rá készülni. Lyons figyelmeztetései közül a leginkább komolyan veendő az egyes államok elleni támadás. Ugyanis a hackerek fel tudják törni a gépkocsikat, akár menet közben is, akkor talán a repülőgépek irányító rendszerébe is bejuthatnak, és ha ez sikerül majd, onnantól gyerekjátéknak tűnik a kormányzati szervezetek feltörése is.
Sobieski Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Romániában terjeszkedik a Festipay

hét jún 27 , 2016
A FestiPay Készpénzmentes Fizetési Szolgáltatások Zrt., a készpénzmentes fizetési szolgáltatást nyújtó cég tervei szerint idei árbevételének 25 százaléka is származhat a külföldi, főleg romániai fesztiválokból a tavalyi tíz százalék után — közölte a társaság az MTI-vel. A vállalat tavaly két külföldi fesztiválon – a romániai Untold és a franciaországi Delta – […]