Jogvédők megtámadták az új európai-amerikai adatvédelmi egyezményt az uniós bíróságon

EU-USAEgy jogvédő szervezet megtámadta az Európai Unió Bíróságán a személyes adatok transzatlanti áramlásának szigorúbb védelmet biztosító új európai-amerikai egyezményt, mindössze két hónappal annak a hatályba lépése után.

Névtelenséget kérő források elmondása szerint a Digital Rights Ireland nevű írországi szervezet szeptember 16-i beadványában főként azt sérelmezte, hogy az egyezmény nem tartalmaz megfelelő biztosítékokat a személyes adatok védelmére. Szakértők szerint legkorábban egy év múlva születhet ítélet, de az is lehet, hogy a luxembourgi székhelyű bíróság illetékesség hiányában elutasítja a keresetet. “Tudunk a hatályon kívül helyezést célzó beadványról, de nem kommentálunk folyamatban lévő bírósági ügyeket” — közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivője csütörtökön.

Az augusztus 1-jén érvénybe lépett új rendszer a “biztonságos kikötő” (safe harbor) egyezményt váltotta fel, amelyet az Európai Unió Bírósága tavaly érvénytelennek nyilvánított, s amelynek alapján amerikai vállalatok hozzáférhettek uniós polgárok adataihoz, amennyiben vállalták az EU adatvédelmi előírásainak betartását. Az új, “adatvédelmi pajzsnak” nevezett rendszer az Európai Bizottság tájékoztatása szerint szigorúbb és jobban érvényesített adatvédelmi normákat, a kormányzati hozzáférésre vonatkozó biztosítékokat és panasz esetén az egyéneket megillető, egyszerűbb jogorvoslati lehetőségeket tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Elhunyt a Port.hu alapítója

ked nov 1 , 2016
Elhunyt Veszelovszki Zsolt, a Port.hu alapítója. 1981-ben a Műegyetemen kezdte kulturális pályáját a Heti ajánlat című egyetemi ajánlólap szerkesztésével. Diplomát a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerzett. Első cégét, a Super Alarm Gmk-t 1983-ban alapította. Ez a cég riasztóberendezések gyártásával és szerelésével foglalkozott. Később Don’t Worry néven gördeszkákat és protektorokat gyártott. […]