Jogunk van tudni, hogy az EP aggodik a kínai telekommunikációs cégek jelentette biztonsági kockázatok miatt

Aggodalmának adott hangot a kínai telekommunikációs cégek jelentette kiberbiztonsági kockázatok miatt kedden megszavazott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP). A strasbourgi plenáris ülésen 586:44 arányban elfogadták az új európai uniós kiberbiztonsági tanúsítási rendszerről szóló jogszabályt, amelynek célja, hogy az EU-ban forgalmazott termékek, folyamatok és szolgáltatások megfeleljenek a közösségi normáknak. A képviselők emellett felszólították az Európai Uniót, hogy adjon közös választ a technológiai iparágban egyre növekvő súllyal jelen lévő Kína jelentette “komoly biztonsági veszélyre”. Az állásfoglalásban a parlament aggodalmát fejezte ki azon jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint a kínai 5G-berendezések rejtett hozzáférést biztosítanak a kínai gyártók és hatóságok számára a magánjellegű, személyes adatokhoz és távközléshez. Mint írták, a kínai berendezések forgalmazói azért jelenthetnek biztonsági kockázatot az EU számára, mert a kínai törvények arra kötelezhetik a hazai gyártókat, hogy a nemzetbiztonságot széles körben értelmezve Kínán kívül is együttműködjenek saját államukkal.

Európa továbbra is külföldi technológiáktól függ ezen a téren, ennek mérséklésére stratégiát kell elfogadni. Az európai uniós kiberbiztonsági ügynökséget (ENISA) pedig fel kell hatalmazni egy tanúsítási rendszer kidolgozására a kiépített 5G-hálózatok biztonságának garantálása érdekében – emelték ki. Az amerikai kormányzat tisztségviselői hónapok óta sürgetik a szövetséges országokat, hogy zárják ki a Huaweit és más kínai cégeket a létfontosságú kommunikációs infrastrukturális beruházásokból. Washington szerint a kínai vállalatok megosztják információikat a pekingi kormánnyal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Széchenyi-díjat kapott Rónyai Lajos

ked márc 19 , 2019
Rónyai Lajos matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 1955. január 18-án Szekszárdon született. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem matematikus szakán végzett 1979-ben. 1987-től a matematikai tudományok kandidátusa, 1999 óta az MTA doktora. 2001-től a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2007 óta rendes tagja. 1979-ben kezdett dolgozni az MTA Számítástechnikai Kutatóintézetében, […]