Jogi bonyodalmak a 3D körül

Taylor WessingMa már szinte bármit elő lehet állítani 3D nyomtatóval: játékokat, alkatrészeket, szemüvegkeretet és akár orvosi eszközöket is. Mivel ezek a nyomtatók viszonylag könnyen beszerezhetők, számos kérdés merül fel az ily módon létrehozott tárgyak minőségével és a szerzői illetve iparjogvédelmi jogok esetleges megsértésével kapcsolatban. „Különösen az orvostechnikai eszközök számítanak érzékeny területnek, hiszen rendkívül szigorúak a rájuk vonatkozó szabályok, amelyeknek a 3D nyomtatókkal készült alkatrészek sok esetben nem felelnek meg” – hívta fel a figyelmet Torsten Braner, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda közösségi jogásza.

„A 3D-s nyomtatás lehetővé teszi, hogy a hamisítók hazájukban állítsanak elő árucikkeket, és ez által elkerüljék a vámvizsgálatot és az áruk esetleges lefoglalását. Nem beszélve arról, hogy a fájlcserére szakosodott weboldalakról letöltött minták segítségével bárki előállíthat különböző cikkeket anélkül, hogy azokat közvetlenül megvenné egy kiskereskedőtől. Az orvostechnikai eszközök nyomtatása kapcsán pedig számos probléma merülhet fel. Például, ha egy olyan egyszerű orvosi eszközt, mint egy fecskendőt 3D nyomtatóval állítunk elő, a fogyasztók nem tudnak bizonyosságot szerezni arról, hogy a termék megfelel a toxikológiai vizsgálatok követelményeinek” – fűzi hozzá a közösségi jogász.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Most jó dél-alföldinek lenni

csü okt 17 , 2013
Uniós támogatással, mintegy 350 millió forintos beruházással korszerű utastájékoztatási és forgalomirányítási rendszert alakítottak ki a dél-alföldi Volán-társaságoknál – tájékoztatta Molnár József projektvezető az MTI-t. A közlemény szerint olyan komplex rendszert vezettek be, amely valós idejű adatokon alapulva biztosítja a regionális és országos menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratok forgalmának irányítását és az […]

Friss, ropogós