Jobb és drágább notebookokat veszünk, mint tavaly

Négy éve még 120-150 ezer forintért, idén azonban már átlagosan bruttó 223 ezer forintért választottak noteszgépeket a vásárlók a Notebook.hu-nál – ami mintegy 23 ezer forinttal magasabb a hazai átlagnál. Érdekesség, hogy jelenleg a gamer készülékek népszerűsége hajtja előre a legjobban a magyar piacot. Az alapgépeknél erősebb grafikus gyorsítóval szerelt, játékok futtatására optimalizált gamer noteszgépek eladásai 35 százalékkal bővültek egy év alatt, ami mintegy 15 százalékkal jobb a hazai átlagnál. A játékosoknak fejlesztett gépek mellett a könnyű és vékony kivitelű, ám nagyteljesítményű hardverrel szerelt hordozható munkaállomások eladásai is emelkedni kezdtek: a jellemzően 300 ezer forintnál drágább modellek már alkalmasak komolyabb grafikus, videós vagy tervezési feladatokra, de a kreatív vagy mérnöki munkát végzők mellett már azok is előszeretettel vásárolják ezeket, akik hobbiszinten fotóznak vagy videóznak.

A Notebook.hu várakozásai szerint a tizedik generációs Intel Core processzorok megjelenésével tovább fognak bővülni ezeknek a típusoknak az eladásai. A tíz nanométeres gyártástechnológiával készülő lapkák energiahatékony tranzisztorai ugyanis lehetővé teszik, hogy a processzorba még több egységet (például wifi-, Bluetooth-modult, teraflopos számítási teljesítményű grafikus gyorsítót) integráljanak. Ez a magas fokú integráltság nem csupán a teljesítmény, hanem az akkumulátoros üzemidő szempontjából is ideális megoldás. “Mivel az utóbbi években a noteszgépek kiforrottabbá váltak, ezért ritkábban kell cserélni őket, ugyanakkor azt tapasztaljuk,hogy ha már rászánta magát a cserére egy vásárló, akkor általában a korábbinál nagyobb tudású modellt választ” — mondta el Farkas András, a Notebook.hu ügyvezetője.

Míg négy évvel ezelőtt a notebookok többségét még üzletben vásárolták Magyarországon, addig mostanra az online megrendelés lett a gyakoribb (60 százalék) az offline vásárlásnál (40 százalék). Az online igényelhető hitelkonstrukcióknak köszönhetően minden ötödik gépet hitelre vásárolják itthon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Frissült az NJSZT kiberbiztonsági tankönyve

ked okt 22 , 2019
ShareTweetPinShareAktuális témákkal bővült a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ingyenesen letölthető, kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt kiberbiztonsági tankönyve – közölte a szervezet. A társaság tájékoztatása szerint a 2019-es frissített kiadás tananyagából egyebek közt kiderül, hogy miként lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat. Belekerült a tananyagba a gyerekek, tinédzserek által előszeretettel […]
biztonság

És még ez is...