Jó hír a daganatos betegnek

2

ct-mr-rontgenA KAJOFI Invest Kft. és a Magyar Tudományos Akadémia TKI Patobiokémiai munkacsoport konzorciuma a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekteket ösztönző Eureka pályázaton 46 millió forint támogatást nyert. A projekt célja egy olyan egységes informatikai rendszer kifejlesztése, amely minden információt gyorsan és naprakészen biztosít a kezelőorvos és daganatos betege számára, a személyre szabott kezelési stratégiai kialakításához. A betegség felfedezésétől számított kettő-négy héten belül vagy meg kell műteni a beteget, vagy el kell kezdeni a kezelését. A helyes döntéshez egyaránt szükség van információra arról, hogy a daganat műthető-e, illetve arról, hogy mely gyógyszerek lehetnek hatásosak.
A sebészeti döntéstámogató rendszer kidolgozásának a célja az volt, hogy egy online konzultációs felületet biztosítson az orvosok számára. A rendszerben kifejlesztettük a beteghez kapcsolt CT/MR felvételek online megosztásának lehetőségét. A rendszerben így egy orvos feltöltheti az általa kezelt beteg adatait és szakvéleményt kérhet a rendszerben regisztrált partner sebész orvosoktól beteg daganatának műthetőségéről. A tudományos irodalomban közölt eredmények valamint sebész orvosokkal történt konzultáció során kialakított eldöntendő kérdéssor kitöltése során a partner sebészek véleményezhetik, hogy az adott beteg képalkotó eredményei és klinikai paraméterei szerint a daganat operabilis-e vagy sem. Amennyiben egy sebész műthetőnek osztályozza a tumort, vagyis az összes kérdésre igen választ ad, azzal vállalja a műtét elvégzését is.

2 thoughts on “Jó hír a daganatos betegnek

 1. Talán ha ez elkészül, nem ismétlődik az alábbi igaz eset:
  MRI vizsgálat eredménye (időpont 2 hónap, +2 hét múlva rögzítve CD-re) átadva paciensnek. Időpont kérése idegsebészhez (5 hét, hogy megnézze), sebész gépe nem tudja megnyitni fájlt.
  -Hozzon jó CD-t! szól a verdikt (nóórmális?)
  Kinn a váróban nagy nehezen megnyílik paciens! gépén! a gyorsan lementett másolat, visszarongyolás idegsebészhez:
  – ez nem elég, mutassa a másik fájlt!.
  – Drága aranyos kedves doktor úr tessék már kezelni az orvosi programot, odatettem a kezecskéjéhez, még nyútózkodni sem kell!
  -Én azt nem tudom!
  -Akkor keresssünk egy szakembert??
  – Nem azért tanultam egyetemen, hogy programot kezeljek, menjen hozzon jó CD-t, és örüljön, hogy pofán nem vágom, minek tart fel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Intelligencia nélkül nem fog menni: a siker receptje I.

sze márc 30 , 2016
Friss jelentésben az Accenture öt olyan technológiai trendet azonosít, amelyek elengedhetetlenek a digitális sikerhez. Az elemzés szerint a „people first” megközelítést kialakító vezető vállalatok fogják uralni a digitális gazdaságot. Intelligens automatizálás A vezető vállalatok automatizálnak a mesterséges intelligencia (AI), robotika, valamint a kiterjesztett valóság (AR) segítségével –, hogy alapvetően megváltozzon […]

Friss, ropogós