Jesszus! Már százezer informatikus hiányzik Magyarországon

1

tapsNem vitás, Magyarországon, ahogy a világban mindenütt, nagy a hiány az informatikusokból. Az informatikushiányt az Informatikai- Elektronikai és Távközlési Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), illetve a tagvállalatai érezték meg 2006-ban. Akkor azt írták egy közleményükben, hogy “a hazai felsőoktatási rendszer csupán évi 3000 informatikai szakembert, mérnököt bocsát ki, jóllehet hazánk versenyképességének megőrzéséhez és az esetleges fejlődéséhez ennek a két-háromszorosára lenne szükség” — mondta az akkor elnök, Keresztesi János. A szövetség 2009 környékén érezte, hogy tennie is kell valamit, ekkor a „Született informatikus” kampánnyal próbálták a tanuló ifjúság érdeklődését felkelteni a pálya iránt. Sajnos nem sok eredménnyel.

A Keresztesit váltó Laufer Tamás 2012-ben szintén a szakemberhiányt hangsúlyozta az Infotér konferencián, kiemelve az elvándorlást. Szavai szerint nem az a gond, hogy néhány évre elmennek a frissen végzett informatikusok, hiszen a külföldön megszerzett tudás pótolhatatlan, hanem az, ha nem térnek vissza. A hiányzó szakemberek számára vonatkozó konkrét számot 2014-ben találtunk, akkor tette közzé az IVSZ, hogy tízezerre tehető az informatikusok hiánya. Nem sokkal később, 2015-ben az internetről szóló nemzeti konzultáció vezetője Deutsch Tamás azt mondta, hogy már 22 ezer informatikai szakember hiányzik az országból. A napokban Vég Ottó, az Adecco Magyarország ügyvezető igazgatója tett rá egy jókora lapáttal: a Portfóliónak adott interjújában azt mondta, hogy informatikusból körülbelül százezerrel kevesebb van az országban, mint kellene. (Ha ebben az ütemben nő ez az érték, az évtized végére simán fog egymillió informatikus hiányozni. A -szerk- megj.)

One thought on “Jesszus! Már százezer informatikus hiányzik Magyarországon

  1. Ne üljünk a század végéig se tűkön! Én már most kerek perec kimondom; ma egymillió informatikus hiányzik Magyarországon! Na!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Pokémon-keresők léptek át illegálisan az amerikai-kanadai határon

hét júl 25 , 2016
Pokémon-keresők lépték át illegálisan az amerikai-kanadai határt – jelentette az amerikai határőrség szombaton. A Kanadával határos amerikai Montana szövetségi állam egyik kies vidékén két kanadai fiatalember bukkant fel, kezében a mobiltelefonra telepített Pokémon Go játékot böngészve. Az amerikai határőrök tartóztatták fel őket, s mint Michael Rappold, a határőrség ottani szóvivője […]

És még ez is...