Jelentősen visszaesett a tiltólistára tett orosz weboldalak látogatottsága Ukrajnában

Néhány nap alatt jelentősen visszaesett Ukrajnában a szankciós listára került orosz közösségi portálok és más, korábban az országban igen népszerű internetes oldalak látogatottsága – közölték ukrán hírportálok a SimilarWeb mérési adataira hivatkozva.

A cég adatai alapján a VKontaktye (VK) látogatottsága május 20-a, vagyis azóta, hogy az orosz közösségi oldal Ukrajnából történő elérésének letiltásáról szóló rendeletet Petro Porosenko elnök aláírta, 10,1 milliós látogatói létszámról 6,75 millióra esett vissza, korábbi felhasználóinak nagyjából az egyharmada hagyta el az oldalt. A szankciós listára felkerült másik közösségi portál az Odnoklassznyiki (OK) korábbi, csaknem 4,6 milliós látogatottsága 1,67 millióval csökkent az elmúlt napokban. A Yandex keresőoldal korábbi hatmilliós látogatottsága mintegy kétmillióval csökkent, a rendelet megszületése előtt körülbelül 4,62 milliós látogatottságú Mail.ru levelezőoldalé pedig 1,22 millió fővel.

Pavlo Tucsinszkij, a SimilarWeb ukrajnai marketing részlegének elemzője kiemelte, hogy még közel sem minden internetszolgáltató léptette életbe a korlátozást. Például a Volja nevű cég, amely Ukrajnában az előfizetők számát tekintve a harmadik legnagyobb internetszolgáltató, május 23-án jelentette be, hogy csak június 1-jétől áll készen az oldalak blokkolására. Egyébként az elnöki rendeletben ez a dátum a határideje az intézkedés megtételének. Az illetékes állami bizottság április végi adata alapján jelenleg Ukrajnában összesen 6158 internetszolgáltató működik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.