Játékra kényszerít a PUBG zsarolóvírus

Az ESET szakemberei újfajta zsarolóvírusra hívják fel a figyelmet, amely kivételesen nem pénzt, hanem egy órányi játékot kér az adatokat helyreállító kulcsért.

A kártevők terjesztői minden olyan ötletet, trükköt felhasználnak, amely alkalmas a bevételeik növelésére. Ilyen volt korábban a Popcorn Time zsarolóvírussal fertőzött változata, amely a Bitcoin váltságdíj fizetés helyett felajánlotta az áldozatnak, hogy fertőzze meg két ismerősét, és akkor ingyen megkapja a helyreállító kulcsot. Hasonló volt a Rensenware nevű kártevő is, amely a bevett szokásoktól eltérően nem pénzt kért a megfertőzött játékosoktól, hanem adataik felszabadításáért a felhasználóknak a legmagasabb pontszámot kellett elérniük egy japán pc-s játékban.

A most felfedezett zsarolóvírus esetében sem pénz a váltságdíj, hanem a fertőzés után az áldozat üzenetet kap, amely szerint titkosítás által elvesztett adatai visszanyeréséhez egy órán át kell játszania a népszerű PUBG, vagyis a PlayerUnknown’s Battlegrounds nevű játékkal. A PUBG ransomware látszólag kísérleti kártevő lehet, amely nem túlzottan szigorú, ugyanis elvileg van egy számláló, amely ellenőrizné az egy órás folyamatot (60×60 másodperces szakaszban), azonban szerencsére már egy pár másodperces játék is elegendő ahhoz, hogy az áldozat kiváltsa a visszakódolást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Veszélyben a facebookon hirdető KATÁ-s cégek

sze ápr 18 , 2018
Sok katás kisvállalkozást fenyeget bírság, mert a külföldről igénybevett szolgáltatások után – mint például a Facebook hirdetés – nem fizetnek áfát, holott kellene. Megbecsülni sem lehet hányan esnek bele ebbe a csapdába. Pedig borítékolható, hogy a hibára fény derül, ugyanis a NAV rálát az adatokra. „A problémát az jelenti, hogy […]
NAV

Friss, ropogós