Janus Henderson: Rekordokat döntenek a világ cégei

Janus HendersonRekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben – állítja a Janus Henderson brit alapkezelő.

A Janus Henderson adatai szerint a vállalatok az idén az első negyedévben 339,2 milliárd dollár osztalékot fizettek ki, 2,4 százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbit. Ennek döntő része, 301 milliárd dollár a világ 1200 legnagyobb, tőzsdén jegyzett cégére esett.

Régiók alapján a legtöbb osztalékot Észak-Amerikában fizették a cégek, 180 milliárd dollárt, 7,5 százalékkal több mint egy éve. A kifizetett osztalék a feltörekvő piacokon 30 milliárd dollár (+20,6 százalék), Európában (az Egyesült Királyság nélkül) 49,4 milliárd dollár (-20,3 százalék), Japánban 4,8 milliárd dollár (-6,4 százalék), az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Japán nélkül) 21,5 milliárd dollár (+5,7 százalék), az Egyesült Királyságban 15,3 milliárd dollár (+6,8 százalék) volt.

A legtöbb osztalékot, 164,3 milliárd dollárt amerikai cégek fizették ki, ez az összeg szintén rekordnak számít, és 7 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévit. A legtöbb osztalékot fizető amerikai cégek között volt a Microsoft, az Apple, a JPMorgan Chase & Co., a Chevron, a Johnson & Johnson és a Verizon Communications. Ezen felül a Costco Wholesale a szokásos kifizetése mellett összesen mintegy 6,7 milliárd dollár (részvényenként 15 dollár) rendkívüli osztalékot fizetett januárban.

Az európai gyógyszeripari óriáscégek, a Novartis és a Roche lettek a világ legnagyobb osztalékfizetői január-márciusban 8,6 milliárd dollárral, illetve 7,6 milliárd dollárral. A tízes listán sorrendben a Costco Wholesale, a Microsoft, a BHP Group, a Siemens AG, az Exxon Mobil, az Apple, a Commonwealth Bank of Australia és a Novo Nordisk következett. Együttes kifizetésük 52,1 milliárd dollár volt, 15 százaléka a globálisnak.

Debütált a Janus Henderson-listán a kínai Alibaba, amelynek a 2,6 milliárd dolláros osztaléka a huszadik helyre volt elég. Az alapkezelő szakértői szerint idén a világban kifizetett osztalék teljes összege öt százalékkal rekordszintre, 1720 milliárd dollárra nő.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Q1: Nagyot nőtt az ANY Nyrt. eredménye

hét máj 27 , 2024
ShareTweetPinShareAz ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. (ANY) nettó eredménye 474 millió forintról 1,972 milliárd forintra nőtt 2024 első negyedévében 2023 azonos időszakával összevetve. A valamikor Állami Nyomda nettó árbevétele 11,164 milliárd forintról 17,767 milliárd forintra emelkedett éves összevetésben. Legjelentősebb része, a biztonsági termékek és megoldások árbevétele 6,404 milliárd forintos emelkedéssel 10,825 […]
ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.

És még ez is...