Jánosi Marcell emlékét egy köz fogja őrizni

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) kitörő örömmel jelentette be, hogy kezdeményezésére közterület fogja viselni Jánosi Marcell nevét. Ezzel a magyar mérnöktársadalom egyik legkiemelkedőbb alakját ismeri el Budapest közössége.

Mint az NJSZT honlapján olvasható, a kezdeményezésük után a III. kerületi önkormányzattal folytatott végsőkig kitartó egyeztetés eredményeként a Fővárosi Közgyűlés 2017. június 14-i ülésén elfogadta, hogy közterület őrizze a magyar informatika kiemelkedő úttörője, 2011-ben elhunyt Jánosi Marcell emlékét. Az egykor Óbudán működő Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) Állami-díjas magnótechnikai főkonstruktőre a BRG MCD-1 mikrofloppy feltalálója, azaz a világ első kazettás floppyját megalkotó mérnöke volt. Jánosit az MCD-1 megalkotásakor nem vette körbe támogató szakmai közeg a cégénél, így végül nem a magyar gyártmány, hanem annak külföldi klónjai, a 3 és 3,5 inches floppy lemezek terjedtek el a világon. A III. kerületi Szél utcából nyíló, eddig névtelen terület Jánosi Marcell köz lesz ezentúl.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

21 új csatornával bővül és megújul a Telenor MyTV

pén jún 23 , 2017
Huszonegy tévécsatorna műsorával bővül a Telenor online tévészolgáltatásának kínálata. Az újdonságok közt megtalálhatók vezető amerikai hírcsatornák (CNN, Fox), ismeretterjesztő (pl. Animal Planet, Discovery Channel és Discovery Science, National Geographic és National Geographic Wild, továbbá a Viasat tematikus csatornái), valamint szórakoztató tévéadók (Boomerang, Cartoon Network, Disney és Disney Junior, MTV Hits […]
televízió

És még ez is...