Izrael Orbán miatt (is) halogatja a Spacecom eladásának engedélyezését a 4iG-nek

Amos műholdAz izraeli kommunikációs minisztérium halogatja az izraeli távközlési műholdakat üzemeltető Spacecom cég eladását a 4iG-nek, mert a biztonsági aggályok mellett felmerült, hogy a magyar miniszterelnök szoros kapcsolatban áll a céggel, írja a Jerusalem Post.

Yoaz Hendel kommunikációs miniszter még nem írta alá az üzletet, mert az Izraeli Biztonsági Ügynökség, a Shin Bet aggályosnak tartja, hogy egy külföldi érdekelt fél ellenőrizze az Amos kommunikációs műholdakat, amelyeket az izraeli biztonsági szervek is használnak. Továbbá az ügyet jól ismerő források szerint aggályosnak tartják azt is, hogy a 4iG fő részvényese(i) szoros kapcsolatban állnak Orbán Viktorral. A források szerint ezek a kapcsolatok az Egyesült Államokat is aggasztják, ezért Washington nem szeretné, ha a magyar miniszterelnök olyan stratégiai-kommunikációs csatornák felett rendelkezne, mint az Amos műholdak. Az izraeli lap megkeresésére egy magyar tisztviselő tagadta, hogy a kormánynak köze lenne az eladáshoz, ami véleménye szerint tisztán üzleti ügylet. A Spacecom decemberben felvilágosítást kért az izraeli kommunikációs minisztertől, amiért az biztonsági aggályokra hivatkozva nem hagyta jóvá az eladást. Az nem derül ki a Jerusalem Post cikkéből, hogy milyen választ kaptak, de tanulságos lehet, hogy Hendel tavaly hasonlóan járt el a Cellcommal. Izrael második legnagyobb távközlési vállalatát, a hongkongi székhelyű Hutchison kívánta megvenni: hivatalosan soha nem utasították el az ajánlatot, de a biztonsági aggályok és az Egyesült Államok nyomására való tekintettel soha nem is engedélyezték azt. A Hutchison végül visszavonta az ajánlatot, és egy izraeli csoport vásárolta meg a Cellcom irányítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A szárítógépek csúnyán szennyezik a levegőt

sze jan 26 , 2022
A szárítógépek a légkörben lévő műanyag mikroszál-szennyeződés fő forrásai közé tartoznak hongkongi kutatók szerint: egyetlen gép 120 millió műanyag mikroszálat bocsáthat a levegőbe évente. Kenneth Leung, a tengeri szennyezéssel foglalkozó State Key Laboratórium és a Hongkongi Egyetem kémia tanszékének igazgatója szerint eredményeik döntő jelentőségűek a mikroszál-kibocsátás csökkentése szempontjából. Ezekről a […]
szárítógép

Friss, ropogós