IVSZ: súlyosan le vagyunk maradva az EU átlagától

DESI 2022Magyarország 27-ből a 22. a digitális fejlettséget mérő uniós index szerint.

Az Európai Unió tagállamainak digitális fejlődését mutató Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) 2022-es mutatói alapján Magyarország a 27 tagállam között a 22. helyen áll, a ranglistán egy helyet előre lépett, megelőzve Szlovákiát. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint a 22. hely továbbra is súlyos elmaradást jelent az uniós átlagoktól szinte valamennyi dimenzióban. Magyarország továbbra is viszonylag jól teljesít a digitális infrastruktúrában, ugyanakkor az állampolgárok digitális készségei, a vállalkozások digitális felkészültsége terén hatalmas a lemaradás. Az uniós mutatók alapján Magyarország jól áll a vezetékes szélessávú internet-hozzáférés terén, az uniós átlagnál jóval magasabb a legalább egy gigabit/másodperc(Gbps) sebességet kínáló hozzáférések aránya.

A digitális közszolgáltatások igénybevételében is jelentős előrelépés történt a pandémia idején, a hazai internethasználók 81 százaléka vett igénybe online közigazgatási szolgáltatásokat, ami 17 százalékpontos javulás az előző évhez képest, és 16 százalékponttal jobb az EU-s átlagnál. Továbbra is hatalmas a lemaradás a vállalkozások digitalizációjában. A magyar vállalkozások többsége nem használja ki a digitális technológiák kínálta lehetőségeket, a DESI 2022-es számai szerint csupán 34 százalék a legalább alapszintű digitális intenzitással rendelkező kkv-k aránya, ami jelentősen elmarad az uniós 55 százaléktól. A DESI indexben a lakosság digitális kompetenciáit, illetve a digitálisan felkészült munkavállalók és it-szakemberek rendelkezésre állását tükröző humán tőke mutató alapján Magyarország egy helyet rontva a 23. helyen áll. A 16 és 74 év közötti magyar lakosság 49 százaléka rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, míg az uniós átlag 54 százalék.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megvannak a DIGI új sportcsatornái

csü aug 4 , 2022
Az ARENA4 és a MATCH4 elhozza a legjobb angol, német és francia meccseket. Az ARENA4 a német Bundesliga és a Bundesliga 2, valamint az UEFA Nemzetek Ligája, labdarúgó Eb- és vb-selejtezők közvetítése mellett az NFL és NCAA egyetemi amerikaifutball-bajnokság és az NHL meccseit is elhozza az előfizeőinek a DIGI, sőt […]
DIGI televízió