Itt van, mit írjon az UPC-nek, hogy ne nézhessék madárnak

 

Úgy tűnik a multinacionális cégek jogászainak ötletei kimeríthetetlenek. Most éppen az UPC van soron. Ha Ön előfizetőjük, biztosan kapott tőlük egy vékony egylapos dátum nélküli levelet, amit biztos, hogy szokás szerint, mivel nem számla a kukába dobott. Nos rosszul tette! A levélben sok egyéb szöveg között benne volt: amennyiben Ön nem reagál, akkor Ön elfogadja: a passzivitása beleegyezésnek minősül. És ezért most a szerződése -most még- változatlan tartalommal olyanná válik, hogy Ön soha többet nem kíván élni ellentmondási jogával. Azaz ha a szolgáltató mondjuk egyoldalúan árat emel, akkor ezt minden közlés nélkül megteheti, vagy az Ön számára kedvezőtlenül és előnytelenül módosíthatja. Ön ugyanis azt jelentette ki a passzivitásával, hogy ebbe beleegyezik. Ha ezt nem teszi, akkor minden áremelés vagy Ön számára kedvezőtlen módosítás hirtelen macerássá válik a szolgáltató számára és nem tehet meg mindent. A jog fügefalevéllel, de védi Önt. Érdekvédelmi szervezetek azt javasolják, hogy válaszoljon a UPC-nek. El küldenie az alábbi formalevelet papíron – azaz nem emailben – tértivevényes ajánlott postai küldeményként. Természetesen az adatait a valós adatokra kell átírnia és nem szabad lehagyni az ügyfélszámot sem — figyelmeztet az EuroAstra.hu. A levél alatt olvasható a UPC hivatalos álláspontja, amit szokásunk ellenére teljes terjedelmében közlünk.

 

UPC MAGYARORSZÁG KFT
1092 Budapest
Kinizsi utca 30-36

ÜGYFÉLÁZONOSÍTÓ 00 097 *** **
Tárgy: Ellentmondási joggal élés

Tisztelt Uraim,

Az utolsó levelükben felajánlott közös megegyezéssel történő szerződésmódosítással szemben ELLENTMONDÁSI JOGGAL kívánok élni.

Azaz a továbbiakban is a régi feltételek alapján kívánom az Önök kiváló szolgáltatását igénybe venni és nem kívánok élni az Önök által felajánlott uj szerződéssel!

Kérem a fenti jognyilatkozatom tudomásul vételét és alkalmazását!
Budapest 2012-11-21

Tisztelettel
Minta Elek
1092 Bp Kinizsi utca 29/a.

Egyszerűbb és gyorsabb, ügyfélbarát ügyintézés a célja a UPC szerződésmegújításának

A UPC Magyarország a hatályos jogszabályoknak és az érvényes szerződési feltételeknek megfelelően ajánlja előfizetőinek a szerződésük ráutaló magatartással történő megkötését. A szerződés megújítása kizárólag formai változást jelent, annak érdekében, hogy az előfizetők számára is megkönnyítse, egyszerűbbé és gyorsabbá tegye az ügykezelést. Ez a változás nem érinti a díjakat, csomagokat és a szolgáltatásokhoz kapcsolódó összes feltétel is mind változatlan marad. Az esetleges félreértések tisztázása érdekében a UPC egyeztetést kezdeményezett a szerződésmódosítást vizsgáló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal.

Az NMHH még a vizsgálat lefolytatását megelőzően felvetette tegnapi közleményében, hogy a ráutaló magatartással létrejött szerződések esetleg kevesebb védelmet nyújthatnak az előfizetők számára, mint a más módon megkötött megállapodások. A UPC meggyőződése szerint a hatályos jogszabályok minden szerződéses forma esetén ugyanolyan jogokat és lehetőségeket biztosítanak a fogyasztóknak, és a szolgáltató sem kíván semmilyen megkülönböztetést tenni az előfizetői között. Ugyanakkor a ráutaló magatartással megkötött szerződések lényegesen kevesebb adminisztrációs terhet rónak a szolgáltatóra és az előfizetőre is, amikor a jogait gyakorolni kívánja és egyes módosításokat elfogadna vagy éppen elutasítana. A UPC által ajánlott új szerződéses forma ezeket az eljárásokat egyszerűsítené, az előfizetői jogok teljes körű megtartása mellett.

A ráutaló magatartással történő szerződéskötés a magyar jogrendben nagyon régóta kialakult módszer – az emberek többsége naponta köt ilyen megállapodásokat az élet különböző területein. A hírközlési szabályozásban is hosszú évek óta létező, a szolgáltatók által tömegesen használt szerződéskötési forma ez, az írásos és a szóban létrejött szerződések mellett. A jogszabályokban rögzített fogyasztóvédelmi garanciális szabályok érvényesülését az ilyen szerződésekkel kapcsolatban is folyamatosan ellenőrzi az NMHH.

Az előfizető számára kedvezőtlen módosítások esetén az előfizetőnek a ráutaló magatartással megkötött szerződés mellett is ugyanolyan jogosultságai és lehetőségei vannak, mint bármilyen más szerződéses forma esetén, beleértve azt a lehetőséget is, hogy a módosítást ne fogadja el. A módosítások alkalmával ezeket az előfizetőket is a jogszabályban meghatározott módon, közvetlenül, írásban kell értesítenie a szolgáltatónak. Ugyanakkor a módosítások elfogadásához vagy elutasításához a ráutaló magatartásos forma sokkal rugalmasabb módszert biztosít: postai írásos vagy telefonos szóbeli visszajelzés helyett pusztán a szolgáltatás igénybevételének folytatásával és a havidíj megfizetésével jelezhetik álláspontjukat az előfizetők, de emellett a szokásos ügyfélszolgálati elérhetőségeken is nyilatkozhatnak választásukról.

A UPC a szerződésmegújítási ajánlat elfogadását illetően nem kívánta a hasonló esetekben általánosan alkalmazott 8 vagy 15 napos korlátok közé szorítani az előfizetőit, csupán ezért nem határozott meg számukra határidőt. A UPC hangsúlyozza: a szerződésmegújítás kizárólag formai változást jelent, az új szerződések ugyanazzal a tartalommal jönnek létre, mint a korábbiak, a szolgáltatásokhoz kapcsolódó egyetlen feltétel sem változik, a módosítás nem érinti a díjakat és semmilyen többlet terhet vagy kötelezettséget nem jelent. A szerződésmegújítás célja a szerződésállomány egységesítése, az egyszerűbb és gyorsabb ügykezelés, a szolgáltató és az előfizetők adminisztrációs terheinek a csökkentése. A UPC bízik benne, hogy mindezt rövid időn belül megnyugtatóan sikerül tisztáznia az NMHH-val.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Acer H6 IPS: leesik az áll

sze nov 21 , 2012
  Ismét költői sajtóközleménnyel örvendeztette meg az újságírótársadalom erre fogékony részét az Acer. Zanzásítva, de hűen az eredeti szöveghez próbáljuk közreadni. „Az első dolog, ami feltűnik, az a végtelennek tűnő panel. Azonban ez csupán a kezdet. Az új Acer H6 kijelző sorozat szakít a kijelző hagyományokkal, mind dizájn, mind teljesítmény […]
ZX-81

És még ez is...